KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ekonomik toparlanmaya dair işaretlerin güvenli liman olarak görülen değerli metallere ilgiyi azaltması sonucunda altın son 7 haftanın en düşük seviyesine indi. Gümüş, değer kazanarak 3 günlük ard arda düşüşünü sona erdirdi.

Külçe altının onsu yüzde 0.3 kadar düşüşle 1,374.10 dolar oldu ve Seul'de 1,376.05 dolardan işlem gördü. 7 Aralık'ta 1,431.25 dolar ile rekor kıran metal bu hafta yüzde 3.2 kayıp yaşadı. Şubat kontratı, geçtiğimiz 2 gün yüzde 3.5 değer kaybederek Şubattan beri en kötü düşüşü yaşamasının ardından New York Comex'de yüzde 0.2 tırmandı.

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de istihdam Aralık ayında analistlerin tahmininden 3 kat fazla artarken hizmet sektörü de Mayıs 2006'dan beri en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Asya Borsaları ve New York ham petrol vadelileri ise bugün tırmanışa geçti.

Seul merkezli KB Futures Co.'da üst düzey trader olan Jun Mo, "Artan  ekonomik veriler altın fiyatlarına baskı yaparken diğer emtialar özellikle de petrol yükseliyor. Altın, büyük oranda küresel ekonomideki belirsizlikler ve düşen dolar karşısında güvenli liman olduğu için ralli yapmıştı " dedi.

Üç gün boyunca ana para birimlerinin oluşturduğu sepet karşısında yükselmesinden sonra dolar fazla değişiklik göstermedi. ABD'de fabrika siparişleri Kasım ayında beklenmedik oranda artarken, imalat sanayi ise Aralık ayında 7 aydaki en hızlı büyümeyi gerçekleştirdi.

Advertisement