KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'den gelen verilerin ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserlik yaratmasıyla Dolar'a talebin artması, Tayland Bahtı ve Filipin Pezosu'nun öncülüğünde Asya paralarını aşağı çekti.

Bloomberg anketine göre, Çin ve Tayvan'ın önümüzdeki günlerde Aralık ayında denizaşırı büyümelerinin hız kestiğini açıklaması bekleniyor. 2010'da gelişmekte olan ülkelerin denizaşırı ülkelerden akan fonlarla beslenmesi, bölgedeki büyümenin hız kazanmasını sağladı. Malezya Ringgiti bu hafta hisselerin rekor seviyedeki rallisi sonucunda 13 yılın en yükseğinden işlem gördü.

Filipin Pezosu, ABD Doları karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 43.933'ten işlem gördü. Tayland Bahtı ise yüzde 0.3'lük kayıpla 30.28 seviyesine geri çekilerek, 20 Aralık'tan bu yana en düşük değerine işaret etti. Singapur Doları ise yüzde 0.3 düşerek, dolar karşısında 1.2939 oldu.

Birçok Asya ekonomisinin ihracata bağlı olduğunu ve bu sebeple kurdaki değerlenmenin kazançlara zarar verdiğini hatırlatan Tokyo'daki Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomisti Tohru Nishihama, kısa vadede doların ekonomik verilerdeki ilerlemeden de faydalandığını belirtti.

Geçtiğimiz ay Güney Kore ve Tayvan merkez bankaları sıcak para akışına karşı sermaye önlemleri getirdi. Sıcak para akışı Asya paralarında değerlenmeye yol açarak, ihracattan sağlanan kazançları geri çekti.

Advertisement