Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in anketine göre, euro bazındaki altın, 2010 yılında yüzde 39 değerlenirken dolar bazındaki külçe altın ise yüzde 30 yükseldi.

Hong Kong'taki bankanın yöneticisi Wallace Ng, "Her ikisi de kısa dönemli düzeltme aşamasında olsalar da euro bazındaki metal baskı altındayken daha çabuk toparlanabiliyor. Ve bir kez ivme kazandığı anda daha hızlı yükseleceğine inanıyorum. Grafiklerde de euro bazındaki altının daha iyi bir performans sergilediğini görüyoruz" dedi.

Ng'ye göre, dolar bazındaki altın, yükselişten kayba doğru ilerleyen bir grafik çizerken, euro bazında altın aksi yönde ilerleyerek rallisini sürdüreceğine işaret ediyor.

Yatırımcıların finansal kriz ve değer kaybeden para birimlerine karşı varlık korumak için değerli metallere yönelmesiyle, 1999 yılından beri kullanılan para birimi olan euro bazında altın 2010'da en kazançlı yılını geçirdi.

Avrupa'daki mali krizin para birimine olan güveni sarsmasıyla euro, geçen yıl dolar karşısında yüzde 6.6 değer kaybederek 2005'ten beri en büyük yıllık düşüşünü gerçekleştirmişti.