KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların ham petrol fiyatlarının dünkü düşüşünün  emtiaya olan ilgiyi artıracağına dair tahminleriyle 3 haftanın en düşük seviyesinde olan fiyatlar yükseldi.

Ekonomistler, ABD'nin Aralık ayındaki istihdam tahminlerini 150,000'e yükseltirken işsizlik oranının da 9.7'de olacağını öngördü.

Tokyo'daki Newedge'de emtia satış sorumlusu olan Ken Hasegawa, "İşsizlik verileri öncesinde insanların pozisyon aldıklarını görüyoruz. Eğer veriler güçlü olursa bu durum fiyatları 90 dolara itecek" dedi.

Şubat kontratın varili Nymex elektonik işlemlerde 69 sent kadar artışla 89.97 dolar oldu. Fiyat, Singapur'da 88.83 dolardaydı. Dün kontrat 1.92 dolar ya da yüzde 2.1 düşerek 88.38 dolar olarak 17 Aralık'tan beri en düşük seviyeye inmişti.

ABD ekonomisinin düzeldiğine dair işaretlerle dolar euro karşısında değerlenmiş, ham petrol de gerilemişti. Amerikan para birimi, Avrupa'nın ortak para birimi karşısında 15 Eylül'den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. Petrolse bu hafta yüzde 2 değer kaybetti.

Melbourne'deki National Australia Bank'ta mineral ve enerji ekonomisti olan Ben Westmore, telefonla yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz 2-3 ayda gördüğümüz ABD makro verileri piyasanın beklentilerini aşmış gibi görünüyor. Ancak bunu 'hızlı bir geri dönüş' veya 'hızlı bir toparlanma' olarak adlandırmak mümkün değil" diye konuştu.

Advertisement