Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Haziran'dan beri en uzun süreli düşüşünü gerçekleştiren bakırı talebin arzı geçeceği beklentisiyle satın alması sonucunda Londra'da metal fiyatları yükselişe geçti. Nikel ve çinko da değerlendi.

3 ay vadeli bakır Londra'da yüzde 0.9 kadar kazançla metrik ton başına 9,400 dolar oldu ve Singapur'da 9,385 dolardan işlem gördü. Bu yıl yetersiz üretim olacağına dair beklentiler, metalin 4 Ocak'ta 9,754 dolar/lb ile rekor kırmasına neden oldu.

Beijing Capital Futures Co.'da analist olan Xiao Jing, "Bu yıl üretimin yeteriz olması beklenirken, fiyatların 10,000 dolar üzerinde kalabileceğini göz ardı etmiyoruz. Şu anda stoklar yeterli miktarda olduğu için alım yapmak için düşüş beklenebilir ancak sonunda Çin, büyüyen ekonomisi nedeniyle yüksek fiyatlara adapte olmak zorunda kalacak" dedi.

Nisan vadeli metal Shanghai Vadeli İşlem Borsası'nda yüzde 0.7 kazançla 70,520 yuan (10,651 dolar)/lb olurken, New York Comex'ki vadeliler 4 gün içinde ilk kez yüzde 0.9 tırmandı ve 4.3010 dolar/lb oldu.

Shanghai Vadeli İşlem Borsası'nca izlenen stoklar, geçen hafta 6 ayın en yükseğine çıkarak 132,166 ton oldu. Çin, dünyanın en büyük bakır tüketicisi. Uluslararası Çalışma Grubu, bu yıl metalde 435,000 ton küresel açık beklediklerini açıkladı.

En büyük üretici olan Çin'deki bazı aksamaların da üretimde azalmaya neden olması bekleniyor. Ana limanları geçen ay meydana gelen bir kaza sonrasında kapatılan Collahuasi maden şirketi dünkü açıklamasında, nakil problemlerini önlemek için Anglo American Plc ve Xstrata Plc'nin Xstrata’nın Altonorte madeninde daha fazla bakır işlediklerini belirtti.