Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed'in açık piyasa komitesinin bankanın tahvil alım programının küçültülebileceğini açıklaması ve Avrupa ülkelerinin borç kriziyle mücadelesinin güvenli liman talebini artırmasıyla spot altın fiyatları yükseldi.

Külçe altının onsu yüzde 0.3 kadar artışla 1,386 dolar oldu ve Singapur'da 1,385.72 dolardan işlem gördü. Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, dün yaptığı açıklamada Amerikan merkez bankasının varlık alım planlarını yeniden gözden geçirebileceğini aksi takdire programın 'ters tepebileceğini' söylemişti.

Melbourne'deki National Australia Bank'ta enerji ekonomisti olan Ben Westmore, bu açıklamanın ABD ekonomisine dair beklentiler konusunda endişelere yol açtığını belirtti. Spot altın 7 Aralık'ta 1,431.25 dolar ile rekor kırmıştı.

Fed'in yasa koyucuları, 14 Aralık'taki toplantıda, toparlanma güçleninceye ve 15 milyon işsiz Amerkalı'dan çoğu iş bulana dek 600 milyar dolarlık ikinci tur tahvil alımını sürdüreceklerini açıklamıştı.

Plosser, Philadelphia'da yaptığı açıklamada 600 milyar dolarlık tahvil alım programının küçültülebileceğini belirtmiş ve "Eğer rotamızı yavaşça tersine döndürmeye başlamazsak, politikamız bizim aleyhimize işleyebilir" dedi.

Kasım ayında ABD'de açık iş pozisyonları, 2 yılın en yüksek seviyesinden gerilemişti. Çalışma Bakanlığı'nın dünkü açıklamasına göre, açık iş pozisyonları 80,000 düşüşle 3.25 milyon oldu.

Şubat vadeli altının onsu, Avrupa'daki borç krizinin genişleyeceği endişesiyle 2 gün gerilemenin sonrasında, New York Comex'de ufak değişiklikle 1,383.50 dolar oldu.