GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ANKARA (A.A) - 12.01.2011 - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, enflasyon sepetine ilişkin tartışmalara dönük, TÜİK'in ne metodolojisinde ne de araştırma yöntemlerinde bir değişiklik olmadığını belirterek, ''TÜİK 2009'da enflasyonu yüzde 10'un üzerinde açıklarken hiç böyle tartışmalar yaşanmamıştı. Ama her nasılsa rakamlar olumlu olduğunda muhalefet partileri hemen o olumlu rakamlara biraz gölge düşürme çabası içine giriyorlar'' dedi.

Yılmaz, Rekabet Kurumunun aylık düzenlenen sohbet toplantıları çerçevesinde verdiği ''Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler, Bölgesel Politikalar ve Rekabet'' konulu konferansın ardından soruları yanıtladı.

Enflasyon sepetiyle ilgili tartışmalara yönelik bir soru üzerine Yılmaz, konuyla ilgili kamuoyunu yanıltıcı bazı beyanatların olduğunu belirterek, TÜİK'in her sene enflasyon sepetini yenilediğine dikkati çekti. Yılmaz, ''Hanehalkı bütçe anketine dayalı bir şekilde bu sepeti yeniliyor. Sepeti yenilirken binlerce insanımızdan bilgiler alarak, tüketim içinde binde birden fazla payı olan ne varsa bu sepete dahil ediliyor. Binde birin altındaysa dahil etmiyor. Her sene de yeniliyor. İlk defa bu yıl yenilemiyor, geçtiğimiz yıllarda da bunu yaptı'' dedi.

Bir televizyon kanalında izlediği bir basın toplantısında bu konuyla ilgili, ''TÜİK'in sadece bir kısmını alıyor, bir kısmını almıyor'' gibi bir fikrin ortaya konduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

''Hiçbir şekilde böyle yapılmıyor. O flüt, şemsiye gibi olan mal grubu binde birden fazla paya sahip olduğu için sepete dahil olan mallar. Hepsini topladığınızda o malların toplam içinde ağırlığı yüzde 1 dahi değil.

Burada bir ortalama hesaplıyorsunuz. Onu hesaplarken bütün hane halklarından gelen bilgiler ve ağırlıklarla mal sepetini her sene yenileyerek yapmak durumundasınız. Bu da son derece anlamlı doğru bir yaklaşım.

TÜİK 2009'da enflasyonu yüzde 10'un üzerinde açıklarken hiç böyle tartışmalar yaşanmamıştı. Ama her nasılsa rakamlar olumlu olduğunda muhalefet partileri hemen o olumlu rakamlara biraz gölge düşürme çabası içine giriyorlar. Ben bu eleştirileri buna yoruyorum doğrusu. TÜİK'in ne metodolojisinde ne de araştırma yöntemlerinde bir değişiklik yok. Geçen yıllarda ne yaptıysa aynı şekilde yapıyor. 2009'da ilk çeyrekte yüzde 14 küçülmeyi açıklayan da TÜİK'ti. O zaman hiç kimse kalkıp, 'TÜİK niye bunu yapıyor' diye sormadı. Ama olumlu rakamlar geldiği zaman bir başka tartışmalar geliyor gündeme.''

Yılmaz, kurumların yıpratılmaması gerektiğini belirterek, TÜİK'in son derece kaliteli, olumlu işler yapan, güvenilir bir şekilde istatistik üreten bir kurum olduğunu söyledi. Yılmaz, bunun her şey çok mükemmel hiçbir şey eleştirilemez anlamına gelmediğine dikkati çekerek, ''Eksiklikler varsa hep birlikte bunları gidermeliyiz. Ama bunu böyle popülist ve halkı yanıltıcı bir şekilde, olumlu rakamları gölgeleme çabası içinde yapmak hiç doğru bir yaklaşım değil. Bu yaklaşımların ne kurumlarımıza ne de siyaset kurumumuza bir faydası yok'' diye konuştu.

Advertisement