TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Önceki açıklamalarında faizlerin düşebileceğinin sinyallerini veren Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın bugün yaptığı açıklamada zorunlu karşılıkların arttırabileceğini söylemesi kafaları karıştırdı.

Konuyla ilgili olarak Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan ING Bank Trader Masası Grup Müdürü Murat Yardımcı, piyasa oyuncularının arasında faiz indirimi beklentisi olduğunu belirterek, "Ancak piyasanın dengesini bozan, son ihalelerde, bilhassa 10 yıl vadeli kağıtta piyasa beklentisinin üstünde satış yapılması oldu. Bunun üstüne Yılmaz'ın açıklamaları, piyasadaki faiz indirimi beklentisini azaltınca bu 7.20 seviyelerine geldik" dedi.

Satış rakamlarının beklentilerinin üstünde olduğunu ifade eden Yardımcı, "Bu devam edecek, çünkü önümüzdeki ay da 10 yıllık kağıdın ihalesi var. Eğer hazine karar değişikliği yapıp ihaleyi revize ederse, piyasanın bu seviyelerde dinleneceğini düşünüyorum. Bu bizim için kritik. 10 yıllık kağıttaki artan arz devam ettiği sürece getiri eğirisi de dik olarak kalacaktır" açıklamasını yaptı.

Kur hareketlerinin Yılmaz'ın açıklamalarında ne kadar etkili olduğuna dair soruya Yardımcı, "Oldukça etkili oldu. Merkez görüyor ki bu sene gelişen piyasalardaki en büyük kaygı enflasyon. Enflasyonun üstüne değer yitiren Türk Lirasını da eklediğinde, enflasyonun üstünde ciddi baskı olacağının farkındalar. Yılmaz'ın açıklamaları bu yöndeydi. Bunlara hazırlık yapıyordu, TL'nin çok fazla değer kaybetmesini istemiyorlardı" şeklinde yanıt verdi.

Advertisement