KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ekonomiyi dengelemek için attığı adımların, dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan ülkede petrol talebini azaltacağına dair kaygıları tetiklemesiyle petrol geçen haftanın rallisini sürdüremeyerek düşüşe geçti.

Çin'in aşırı ısınmayı önlemek için daha fazla tedbir alabileceğine dair işaretlerle vadeliler yüzde 0.4 kadar geriledi. Çin Merkez Bankası, 14 Ocak'ta son iki ayda dördüncü kez zorunlu karşılık oranını yükseltmişti. Asya Borsaları düşerek 5 haftadır süren kazançlarını geriletti. Ham petrol ise geçtiğimiz hafta ABD'nin sanayi üretiminin artmasının ardından yüzde 4 değer kazandı.

Singapur'daki Purvin & Gertz Inc'te üst düzey yönetici olan Victor Shum, "Bu yıl daha fazla önlemler olacağına dair beklentiler var. Bu da petrol fiyatlarının ralli yapmasına darbe vuruyor" dedi.

Şubat kontratın varili Nymex elektronik işlemlerde 32 sent kadar gerilemeyle 91.22 dolar oldu ve Singapur'da 91.28 dolardan işlem gördü. Kontrat, 14 Ocak'ta 91.54 dolar ile 6 hafta içindeki en büyük kazancını gerçekleştirmişti. Fiyatlar, geçtiğimiz yıl yüzde 16 yükseldi.

Çin hükümeti, Döviz artışını sınırlama politikasından kaynaklanan likiditeyi sınırlamaya çalışıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, ülkenin petrol talebinin bu yıl OECD dışındaki büyümenin yarısı kadar olacağını açıkladı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.2 düşerek 138.31 puana gerilerken, Çin'in Shangai Composite Endeksi ise yüzde 2.1 geriledi. ABD'de finans piyasalarının bir günlük tatil için kapanmasıyla Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri de, yüzde 0.2 kayıp yaşadı.

Advertisement