KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın ortak para birimi Euro, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Euro Bölgesi'nin kurtarma fonunu artırmak acilen artırma gereği görmediğini açıklaması üzerine, 16 büyük para biriminin 14'ü karşısında değer kaybetti. Avustralya Doları, Yeni Zelanda Doları karşısında, ülkede yaşanan sel felaketinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğine yönelik endişe üzerine, 6 haftanın en düşük düzeyine geriledi. Tayland Bahtı ise ülkenin merkez bankasının ekonomik toparlanmayı korumak için Baht'ın değerlenmesine karşı müdahale edeceğine yönelik spekülasyon sebebiyle haftalık en sert düşüşünü kaydetti.

Geçtiğimiz haftaki rallinin ardından, Euro'nun ihtiyatlı hareket etmesi için birçok sebep olduğunu belirten Canadian Imperial Bank of Commerce'in Forex stratejistlerinden Jeremy Stretch, "eğer piyasalar Almanya'nın kurtarma fonuna destek vermek istemediğini algılarsa, bu geri bir adım oluyor" dedi.

Euro, Dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybederek, 1.3266'dan işlem gördü. Euro 14 Ocak'ta 1.3457 seviyesinde 14 Aralık'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye tırmanmıştı. Euro, Yen karşısında ise yüzde 1.1 düştü ve 109.74'e geriledi. Dolar/Yen paritesi ise yüzde 0.3'lük kayıpla 82.66 Yen oldu.

Avrupa'daki maliye bakanları bugün Brüksel'deki toplantılarında borç kriziyle mücadele stratejisini değiştirme konusunu görüşecek. İspanya, Portekiz ve İtalya'da geçen hafta gerçekleştirilen tahvil ihraçları, piyasayı bir miktar rahatlatmıştı. Ancak Avrupa Birliği Mali İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, 12 Ocak'ta yaptığı açıklamada, yetkilileri, krizi kontrol altına almak için kapsamlı bir plan yerine, sahtesini yapmakla itham etti.

Advertisement