KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Jim O'neill, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerine bir ekleme yaparak, yeni bir formül daha çıkarttı.

Dünyanın hızla gelişen ülkeleri BRIC'e, şimdi Meksika, Endonezya, Türkiye ve Güney Kore'nin de eklendiği düşünülüyor. Böylece BRIC'ten, çok yakında “BRIC ve MITSK” diye bahsedilmeye başlanacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'de de birçok gazetenin manşetinde yer alan konuya ilişkin, Türkiye'nin birçok bakımdan, diğerlerine kıyasla daha avantajlı olduğu görüşleri hakim.

"Gelişmekte olan ülkeler" tabiri 30 yıl önce bir Dünya Bankası ekonomisti olan Antoine van Agtmael tarafından ortaya atılmıştı. Agtmael, aşağılayıcı olduğu düşünülen "3. dünya" nitelemesini de değiştirmeyi hedeflemişti.

Ancak şimdiye bakıldığında, gelişmekte olan ülkeler yalnızca bir ödüllendirme tabiri değil, aynı zamanda küresel ekonomik büyümenin hızını çeken ülkeler hâline geldi.

Bazı gelişmekte ülkelerin piyasaları küçük ve yeterli likiditeye sahip olmasa da, küresel GSYİH'nın yüzde 1 ve üzerinde paya sahip her gelişmekte olan ülkenin büyüme potansiyeli olduğu düşünülüyor.

Buna göre, Meksika ve Güney Kore küresel GSYİH'nın nominal olarak yüzde 1.6'sına sahipken, Türkiye'nin yüzde 1.2; Endonezya2nın da yüzde 1.1'lik payı bulunuyor.

Advertisement