Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün yurt içi piyasalarda tahvil ihaleleri yoğun bir gündem oluşturuyor. Dün beklenenden olumsuz geçtiği ifade edilen ihalenin ardından bugün Tüfe'ye endeksli tahvil ihalesinin ihraç sonuçları bekleniyor.

İhale öncesinde 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7.32'ye düştü. Euro/Dolar paritesi hafif kazançla 1.3397'den işlem görürken, İMKB 100 endeksi, yüzde 1.13'lük yükseliş gerçekleştirdi.

 

ING Bank Trading Masası Müdürü Murat Yardımcı, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz kararı konusunda farklı duruş sergilediğine dair algının faizin yükselmesindeki en önemli etken olduğunu dile getirdi. Piyasadaki zayıf alıcının da nedenininin bu olduğunu ifade eden Yardımcı, bugünkü ihalelerde 7.25 civarında hareket olacağına inandığını söyledi.

"ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN BAZI POLİTİKALARIN DEĞİŞMESİ GEREKLİ"

Dün Avrupa Birliği Ekonomi Bakanları, piyasa gündemini meşgul eden konulardan biri olan AB mali kurtarma fonunun genişlemesine dair çeşitli görüşmelerde bulundu. Ancak görüşmelerden güçlü bir sonuç çıkmadı. Konuyla ilgili Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Londra ING Banka Döviz stratejisti Tom Levinson, "Politika yapıcılar, başarılı şekilde kurtarma paketini genişletme konusunda beklentileri geciktiriyorlar. Mart sonuna bırakıyorlar. Ülke borcu konusunda da reformu Mart sonuna kadar göremeyebiliriz, bu da euro doları aşağıya çekebilir." dedi. Bölgedeki enflasyonla mücadele için Avrupa Merkez Bankası'nın özellikle zayıf ülkelerde politikalarını değiştirmesi gerektiğini dile getiren stratejist, ayrıca euro/dolar'da bu yıl ortasına kadar güçlü ilerleyiş göreceklerini ve yıl sonu tahminlerinin 1.40 civarında olduğunu söyledi.

Bugün ABD Başkanı Obama ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun tarihi nitelikteki görüşmelerinden sonuç çıkmasının güç olduğunu belirten Levinson konuyla ilgili, "ABD'de politik baskı söz konusu. ABD, Çin'e yuanın değerlenmesi konusunda baskı yapıyor. Piyasanın beklentisi dolar/yuan'da yüzde 3 ila 4'lük seviyede artış olması" dedi.

Son olarak 2011'de Türkiye piyasasına dair genel değerlendirme yapan Levinson, bu yıl  Türkiye'de hisse piyasalarının iyi durumda olduğunu ve Türk tahvillerinden iyi bir performans beklediklerini dile getirdi.

Bugün ikinci yarıda piyasalarda yurt içinde tahvil ihalesi sonuçları beklenirken, ABD'de ise şirketlerin bilançolarını açıklanması bekleniyor.