KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, 4 günlük resmi ziyaret amacıyla ABD'nin başkenti Washington'a vardı. Çin ile ABD arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yıldönümü sebebiyle bu ziyaret iki taraf için de oldukça önemli.

Ziyaretteki görüşmelerde ekonomik konularda gündemin baş köşesinde, Çin'in para birimi Yuan'ın değeri olacak.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ziyareti sırasında, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek. Obama-Jintao görüşmesinde, özellikle Çin'in ticaret fazlası ve Yuan'ın değeri ile Kuzey Kore'yi cezalandırmaktaki isteksizliği konularının gündeme geleceği düşünülüyor.

Washington yönetimi, Çin parası Yuan'ın değerinin olduğundan çok daha düşük olduğunu iddia ederek bunun ticaret açığına neden olduğunu savunuyor.

ABD'de Çin'den yapılan ithalatın artması, bunun istihdam ve üretim üzerinde baskı oluşturması, Çin'in iç pazarını Amerikan mal ve hizmet ihracına yeterince açmadığını rahatsızlığı görülüyor.

Pekin yönetimi ise ABD ile Çin arasındaki dış ticaret açığının temel nedeninin Yuan olmadığını, bunun nedeninin global gelişmeler, ABD ekonomisinin verimli üretim yapamaması ve tasarruf oranlarının düşüklüğü olduğunu öne sürüyor.

Tüm bu anlaşmazlıklara karşın  iki ülke arasında ticaret, karşılıklı yatırım ve işbirliği alanlarında yeni anlaşmaların imzalanması da bekleniyor.


Advertisement