Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Başbakanı Julia Gillard dün yaptığı açıklamayla, ülkenin sel felaketinden doğan zararlarını telafi etmek üzere, bir kere mahsus olmak üzere "sel vergisi" uygulanacağını söyledi. Açıklamanın ardından Avustralya Doları, Yeni Zelanda Doları karşısında 4. gününde de değer kaybetmişti. Yeni Zelanda Doları, ABD Doları karşısında ise, ülkenin merkez bankası başkanının ekonominin toparlandığını söylemesi üzerine haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Tokyo'daki Ueda Harlow Ltd.'in analistlerinden Toshiya Yamauchi,  Avustralya ekonomisindeki gerileme eğiliminin, büyümesinden daha fazla olduğunu belirtti.

Avustralya Doları, ABD Doları karşısında değer kaybederek 98.96'dan işlem gördü. Avustralya Doları 20 Ocak'ta 98.33 seviyesinden, 12 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etmişti. Avustralya Doları, Yen karşısında ise yüzde 0.5'lik değer kaybıyla 81.81 seviyesine geri çekilirken, Yeni Zelanda Doları karşısında da yüzde 0.4 oranında zayıflayarak 1.2793'ten işlem gördü.

Yeni Zelanda Doları ise ABD Doları karşısında 77.22'den 77.32'ye yükseldi. Yeni Zelanda para birimi dün gün içinde 77.47'ye kadar değerlenmişti. Yeni Zelanda Doları/Yen paritesi ise 63.93 seviyesine yükseldi.

Avustralya Başbakanı Gillard, dün yaptığı açıklamada, ülkedeki sellerin maliyetinin yaklaşık 5.6 milyar Avustralya Doları'nı bulacağını belirtmişti. 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan Avustralya'nın kuzeydoğusundaki seller, kömür madenlerinin kapanması, demiryolu ulaşımının durması ve tarım ürünlerinin zarar görmesine yol açmıştı.