Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin'in artan tüketici fiyatlarına dair önlem arayışına girmesi ve Çin Yeni Yıl (Lunar) tatilinin ardından bakır talebinin artacağına dair spekülasyonla metalin fiyatları yükselişe geçerek yedinci aylık kazancına doğru yöneldi.

3 ay vadeli bakır, metrik ton başına Londra Metal Borsası'nda yüzde 1.1 kadar yükselişle 9,637.75 dolar oldu ve Singapur'da aynı fiyattan işlem görerek geçen haftaki yüzde 0.9'luk yükselişini sürdürdü. 10 Ocak'ta metal, 9,781 dolar/ton ile rekor kırdı.

Çin'in Hunan eyaletindeki Dayou Futures Co'da analist olan Liu Tong, "Şu anki yurt içi stok hareketleri, tüketicilerin yeni yıl sonrasında artacak talebe hazırlanmak için alıma başladığını gösteriyor" dedi. Liu, yakın zamanda piyasaların güçlü dolar veya Mısır'daki problemlerden etkileneceğinin altını çizdi. Çin'in finans piyasaları, ülkedeki Yeni Yıl kutlamaları nedeniyle 2 Şubat'tan 8 Şubat'a kadar işlem yapmayacak.

Shanghai Vadeli İşlem Borsası depolarındaki bakır stokları geçen hafta 129,250 tona düştü. Bloomberg'in verilerine göre, stoklar 13 Ocak'ta 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Nisan vadeli metal, Shanghai Vadeli İşlem Borsası'nda 72,890 yuan olmadan önce yüzde 1.8 kadar yükselerek ton başına 73 bin yuan (11,076 dolar) olarak işlem gördü. New York Comex'te vadeliler, yüzde 0.2 tırmanışla 4.3825 dolar/lb olarak önceki kayıplarını geriletti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı veriye göre, dünyanın en büyük ikinci büyük bakır tüketicisi olan ülkede dördüncü çeyrekte gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yüzde 3.2 büyüdü. 2010 yılında ülke ekonomisi, yüzde 2.9 büyüyerek 5 yılın en yüksek büyüme hızına ulaştı.