Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'daki kanlı çatışmaların çevre ülkelere de yayılacağına dair endişelerle piyasalar haftaya gerilimli başladı. Hisse senedi piyasaları gerilerken, İMKB 100 endeksi yüzde 0.96 değer kaybetti. Risk primleri ise Suudi Arabistan'dan İsrail'e kadar oldukça yüksek seviyelere çıktı.

Yurt içinde piyasalar, bugün gerçekleşecek olan tahvil ihalelerine odaklandı. ING Bank'ta Trader Grup Müdürü olan Murat Yardımcı, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, bu haftaki ihalelere talebin çok fazla olmayacağını düşündüklerini ifade etti. Yardımcı, "Bileşik bazda 8.30 seviyelerindeydik. Bu seviye faiz tarafında bizi yukarıda tutacak ve 7.95'e doğru geleceğimizi düşünüyorum" dedi. Yardımcı, 1.91'e doğru hareketlenen sepetin ise 1.88 bandına doğru kayacağını belirtti.

Global Menkul Değerler Hazine Müdürü Abdullah Kunt ise, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın bir sonraki hamlesinin ne olacağına dair görüş bildirdi. Bankanın 25 baz puan indirime gidebileceğini söyleyen Kunt, "Ancak munzam karşılıklarda Babacan'ın da altını çizdiği gibi 'bekle gör' politikası izleyeceklerini ve herhangi bir artış olmayacağını düşünüyoruz" dedi.

Mısır'ın kredi notu düşürüldü

Mısır'daki iktidar karşıtı eylemlerle tırmanan gerilim, ülkenin kredi notuna yansıdı. Cuma günü ülkenin kredi görünümünü durağandan, negatife çeken Fitch Ratings'in ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Mısır'ın notunu indirdi.  

Piyasalar Mısır konusunda endişeli

Avrupa Borsaları gerilerken, Asya borsalarında da kayıplar yaşandı. Piyasalar, Mısır'daki hükümet karşıtı protestoların Orta Doğu ülkelerine yayılma ihtimaline karşı da endişeli bekleyişini sürdürüyor.

Bugün yurt içinde 1.90'a gelen sepet kurunun bu seviyeden inip inmeyeceği konuşulurken tahvil ihraçlarının sonuçları da merakla bekleniyor. Gösterge faiz 8.14'e gerilerken, Dolar/TL ise 1.6066'ye düştü.