Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın 12 Kasım'dan itibaren attığı adımlar sonrasında kaçan sıcak para doları 1.60’ın üzerine çıkarınca devreye vatandaş girdi. Döviz Tevdiat Hesaplarında (DTH) 8 milyar doların üzerinde çözülme meydana gelince dövizin ateşi düştü. Bu arada bankaların kredi iştahında hala gözle görülür bir gerileme yok.

Merkez Bankası’nın (MB) sıcak paraya karşı aldığı önlemlerin etkisi ile ateşi çıkan dövizi yine vatandaş yatıştırdı. MB’nin 12 Kasım’dan itibaren sıcak paraya karşı açtığı savaş sonrası 1.42’den 1.60’ın üzerinde çıkan Dolar/TL kuru, bugün itibariyle yeniden 1.57 seviyesine döndü. Dövizin ateşinin düşüşünde yerli yatırımcıların döviz satışına geçmesi etkili oldu. Gerçek kişilerin Döviz Tevdiat Hesapları (DTH), 12 Kasım tarihinden 26 Ocak tarihine kadar 8 milyar dolar eriyerek 60.9 milyar dolar seviyesine geriledi. Parite etkisinden arındırılarak bakıldığında ise yurt içi yerleşiklerin DTH hesapları 59.6 milyar dolar seviyesine indi.




 
Krediler yavaşlamıyor

Merkez Bankası, cari açığı kontrol altına almak için Türk Lirası’nın değerini düşürme planını şu ana kadar başarıyla uygulamış gibi görünüyor. İkinci hedef olan, kredi artışını yavaşlatma konusunda ise henüz istediği sonucu alabilmiş değil. 21 Ocak tarihi itibariyle bankaların kullandırdığı toplam krediler 535 milyar TL’yi aştı. Bu geçen yıla göre yüzde 34 oranında artış gerçekleştiği anlamına geliyor. Ekonomi yönetimi, “2011’de yüzde 20-25 oranında bir kredi büyümesinin cari açığı sürdürülebilir oranlarda tutacağı” mesajını net bir şekilde vermişti. Bu arada tüketici kredilerinde son haftalarda artış hızının önemli ölçüde azalması dikkat çekiyor.

Kerim KARAKAYA (kkarakaya@bloomberght.com)