Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahıl, yağlı tohumlar, et ve süt ürünleri, şeker gibi gıda ürünlerinden oluşan FAO gıda endeksi Ocak'ta 230.7 seviyesinden, 2.5 yılın en yükseğine ulaştı. Endeks, geçtiğimiz Aralık ayında 223 puan olarak gerçekleşmişti. FAO gıda endeksi 2008 yılı gıda krizinde  224.1 puan ile rekor düzeye ulaşmıştı.

Arz düşüklüğü kaynaklı buğday ve arpa fiyatlarındaki artışlar Ocak ayında FAO tahıl fiyat endeksinin yüzde 3 artarak, 245 puana yükselmesine neden oldu.

FAO yağlı tohumlar endeksi Ocak ayında 5.6 artış göstererek, Haziran 2008 yılında yaşanan rekor 278 puan'a yaklaştı. Süt ve süt ürünleri endeksi ise Aralık 2010'a göre 6.2 artış ile Ocak ayında 221 puana  ulaştı.

Ancak 2007 yılında ulaştığı rekor düzeyden hala yüzde 17 aşağıda seyrediyor.  

Küresel arzda yaşanan sıkıntılar nedeniyle şeker fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.4 artarak, ocak ayında 420 puana yükseldi.  

Avrupa'daki yem krizi nedeniyle et fiyatlarındaki düşüş, FAO et fiyat endeksine de yansıdı. FAO et fiyat endeksi Ocak ayında 166 puan civarında seyretti.

Örgütün gıda uzmanı Abdülreza Abbasian, gıda fiyatlarında fiyat baskısının dinmediğini belirterek, önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceğini söyledi.

Ababsian gıda fiyatlarındaki artışın, gelirinin büyük bir kısmını gıda satın alımına harcayan fakir ülkeleri olumsuz etkileceğini vurguladı.