Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa'daki zayıf ve yetersiz büyümenin, enflasyona yönelik endişelerin dile getirilmesine karşın, Euro Bölgesi'nde kısa vadede faiz artırımı ihtimalini düşük kıldığını ima etti.

Dün aylık olağan basın toplantısında konuşan Trichet, ayrıca, yüksek emtia fiyatlarının ekonomiye geçişini önlemek için ne gerekiyorsa yapılacağını da vurguladı. Bu vurgu, yıl sonuna doğru faiz artırımı ihtimalinin güçlü olduğunu işaret ediyor.

Wall Street Journal'da çıkan yorum haberde, Trichet'nin acil tehdit olmadığını söylemesi ve gelecekteki fiyatlar konusunda istikrarlı beklentilere vurgu yapmasının, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ilkbaharda faiz artırımı için zemin hazırlamakta olduğu yönündeki endişelerini sakinleştirdiği kaydedildi.

Trichet, AMB'nin dün 21'nci ay üstüste politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 1'de tutma kararı aldığı toplantının ardından, enflasyon risklerinin büyük oranda dengeli olduğunu söyledi. Ancak Trichet, risklerin yukarı yöne hareket edebileceği uyarısında da bulundu. Geçen ayki toplantıdakiyle aynı olan bu değerlendirme, birçok analiste göre, kilit önemde. Enflasyon risklerinin dengeli olduğunu söyleyerek, Trichet, emtia fiyatlarındaki artışları bir süre hazmetme niyetini işaret ediyor.

Trichet "Sorun derhal bir enflasyon değil, orta vadede enflasyon" dedi. Bu açıklamaların ardından euro, yatırımcıların faiz artışı beklentilerini düşürmeleri sonucu değer kaybetti.

Ancak son veriler enflasyonist baskıların oluşmakta olduğunu gösteriyor. Petrol fiyatları, AMB'nin Ocak ortasındaki toplantısından bu yana yüzde 3 arttı. Küresel gıda fiyatları yaklaşık yüzde 5 yükseldi. Emtia fiyatları, Euro Bölgesi enflasyonunu geçen ay son iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 2.4'e çıkarttı. Bu seviye, AMB'nin yüzde 2 olan hedefinin oldukça üzerinde. Birçok ekonomist, Trichet'nin de kabul ettiği üzere, enflasyonun önümüzdeki birkaç ayda daha da yükselebileceğini belirtiyor.