Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işssizlik oranı Ocak ayında beklenmedik bir şekilde düşerek, Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inerken, tarım dışı istihdam kötü hava koşullarından olumsuz etkilenerek beklenenin oldukça altında bir artış gösterdi.

Aralık ayında yüzde 9.4 seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranı, Ocak ayında yüzde 9'a düştü. Tarım dışı istihdam ise 36,000 artarak son dört ayın en düşük kazancını gerçekleştirdi. Aralık ayı için tarım dışı istihdam 103,000 artıştan 121,000 artışa revize edildi. Piyasadaki beklenti, tarım dışı istihdamın 146,000 artması yönündeydi.

Jefferies & Co.'nun New York branşından baş finans ekonomisti Ward McCarthy, "Kar yağışı istihdamı baskı altına aldı ve istihdam piyasası açık bir biçimde iyileşiyor. McCarthy, istihdamın Ocak ayında 85,000 artmasını bekliyordu.

İnşaat ve ulaşım sektörü istihdam açısından kötü hava koşullarından en fazla olumsuz etkilenen sektörler oldu ve bu sektörlerdeki istihdam Ocak ayında düşüş gösterdi. abrika sektöründeki istihdam ise Ağustos 1998'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Fed Başkanı Ben Bernanke, halen büyümedeki artışın işsizliği hızlı bir şekilde azaltacak kadar kuvvetli olmadığı endişesini duyan politika yapıcılar arasında yer alıyor. Bu endişe, niçin merkez bankacıların ekonomiye diğer bir 600 milyar dolar daha aktarma planı yürüteceklerinin bir sebebi olarak gösteriliyor.

ABD endeks vadelileri, istihdam verileri sonrası kazançlarını devam ettitirken, hazine kağıtları düşüş gösterdi. Mart vadeli S&P 500 kontratı yüzde 0.1 yükselişle 1,304.5 puana çıktı. 10 yıl vadeli ABD hazine kağıdının faizi ise % 3.55'ten % 3.6'ya yükseldi.