Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

28 yılın ardından bir Malezya Başbakanı Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Malezya Başbakanı Abdülrezzak ile ortak basın açıklamasıyla karşılıklı olarak vizelerin kaldırıldığını açıklayan Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'de çok sıcak ve verimli görüşmeler yaptığını belirten Malezya Başbakanı Necip Abdülrezzak, "İkili ilişkilerimizi stratejik bir düzeye çıkarma kararı aldık. Bununla ilgili çerçeve anlaşma Malezya tarafına sunuldu, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umarız bu yılın sonuna kadar imzalanmış olur" diye konuştu.

Stratejik işbirliği anlaşmasını derinleştirecek Serbest Ticaret Anlaşması'nın da eş zamanlı olarak imzalanabileceğini düşündüklerini ifade eden Abdülrezzak, Başbakan Erdoğan'ı, bu anlaşmaları da imzalamak üzere yıl sonuna doğru Malezya'ya davet ettiğini bildirdi.

VİZELER KALKIYOR

"Bu iki anlaşma iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem açacak. İki ülke arasında artık vize olmayacak, vizeler kalkıyor. Bu da kayda değer nitelikte bir karar" diyen Abdülrezzak, bundan böyle iki ülke insanlarının yüz yüze birbirlerini tanıyacaklarını, paylaşılan ortak mirası yeniden fark edeceklerini söyledi.

Karşılıklı ziyaretlerle iki ülke ilişkilerini ileriye doğru daha da geliştirmek istediklerini dile getiren Abdülrezzak, Başbakan Erdoğan ve Türk Hava Yolları'na teşekkür ederken, Kuala Lumpur ve Türkiye arasında daha fazla uçuş olmasını istediklerini belirtti.

İş dünyasının da kendilerinin bu anlayışını takip etmesini arzu ettiklerini söyleyen Abdülrezzak, iki ülke arasındaki ticaretin hak ettiği noktaya varması gerektiğini, hedeflenen 5 milyar doların afaki bir hedef olmadığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi, Türkiye'de Malezya yılı ve Malezya'da Türkiye yılı etkinliklerinin yapılmasını arzu ettiğini belirten Abdülrezzak, iki ülkenin güçlü olduğu alanların ortaya çıkarılarak, bu alanlarda işbirliği yapılmasını istediklerini ifade etti.

Abdülrezzak, Türkiye'de otomotiv sektörünün çok güçlü olduğunu, bundan daha fazla yararlanmak istediklerini belirterek, petrol ve doğalgaz alanında heyecan verici bir işbirliği düzenlemesi yapıldığını anlattı.

Savunma sektöründe Türk özel sektör firması FNSS ile Malezya arasında, Malezya ordusu için daha fazla askeri araç satın alınması konusunun da görüşüleceğini dile getiren Abdülrezzak, görüşmelerinde İslam dünyasında iyi yönetişim ihtiyacının da ele alındığını, "Müslüman dünyasının içinde bulunduğu dramatik dönemde tek çözüm yolunun demokrasiyi temel alan iyi yönetişimden geçeceğini" söyledi.

Abdülrezzak, "Halkları da iyi dinlemek lazım. Halklara kendilerini ifade etmeleri için söz vermek lazım" dedi.

İKİ ÜLKE İSLAM DÜNYASINA KILAVUZ OLABİLİR

Türkiye ile Malezya'nın birçok benzerliği olduğunu ve birlikte daha çok çalışacağını ifade ederek, "Türkiye modeli ve Malezya modeli, İslam dünyasına bu güçlüklerin ötesini görmelerine kılavuzluk edebilir" diye konuştu.

Abdülrezzak, ikili ilişkilerin daha güçlü hale geleceğini, ikili ilişkilere dayalı düzenlemelerin artacağını ifade etti.

Konuk Başbakan, Erdoğan'a teşekkür ederek, gelecek seçimlerde başarılar diledi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Malezya Başbakanı Abdülrezzak, eğitim konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu konunun spesifik olarak tartışılmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Malezya'da akademisyen olarak görev yaptığına işaret eden Abdülrezzak, Malezya'daki eğitimi Türk halkına tanıtmak için daha çok çalışacaklarını, ayrıca Malezya'daki medikal turizmini de tanıtmak istediklerini dile getirdi.

Toplantıda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de hazır bulundu.