Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pazartesi gününü resmi tatil olarak yaşayan ABD piyasaları, vadeli piyasalarda iki günde biriktirdiği eksileri dün spota da taşıdı.

16:30’daki ABD açılışı öncesi Dow Jones Sanayi Endeksi vadelileri %1’e yakın ekside işlem görüyorlardı. Seans açılışından sonra gelen ve 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi işaret eden Conference Board Tüketici Güven Endeksi de kısa vadeli bir rahatlama yaratsa da etkisi kalıcı olmadı.

Tamamen Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki sorunlara odaklanan piyasalar, iki gündür olumsuzu fiyatlayan global piyasalara ayak uydurdu. Riskli varlıklar satılmaya devam ederken, kısa vadeli paranın da güvenli limanlara uçtuğu görüldü.

ABD Dow Jones Endeksi’nde sadece petrol şirketleri artıda kapatmayı başarırken S&P 500 Endeksi’nde ise hiçbir alt sektör günü artıda tamamlayamadı. Aşağıdaki tabloda endeksin alt kırılımlarını ve düşüş yüzdelerini görmek mümkün.

En çok düşen sektör olarak Baz Metaller öne çıkarken, onu Finans şirketleri takip etti. Enerji şirketlerinin göreceli olarak sağlam kaldığı söylenebilir. Ana endeks ise günü %2.05 düşerek tamamladı.

Hisse senetlerindeki satışa bağlı olarak opsiyon fiyatları da volatil hale geldi. Buna bağlı olarak korku endeksi olarak da anılan VIX Endeksi % 26.6 yükselerek 20.80 seviyesine yükseldi.

Bilindiği gibi Chicago Opsiyon Borsası’ndaki opsiyon fiyatlarına ödenen primlerden türetilen VIX Endeksi piyasadaki korkuyu ya da oynaklığı temsil ediyor. Fiyatların artması yatırımcıların olumsuzluğu ve artan oynaklığı fiyatlara kattıklarını gösteriyor.

Diğer yanda ABD 10 yıllıklarının % 3.46 düzeyine kadar indiğini gözlemledik. Kısa vadeli güvenli liman arayan yatırımcıların da burayı tercih etmeleri alışıldık bir durum.

S&P 500 Endeski için destek seviyeleri 1.300 ve 1.285 seviyesinden geçerken 1.350 puan düzeyi ise direnç olarak görülüyor. Piyasa bugün saat 17:00’de açıklanacak Konut Satışları verisine odaklanacak.

Henüz dip yapmadığı kabul edilen konut sektöründen gelecek haberler ekonominin geleceği açısından önemli olarak kabul ediliyor.

Diğer taraftan günün devamında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet ve Almanya Başbakanı Merkel’in konuşmaları takip edilecek. En önemli gündem maddesi ise tabii ki Afrika ve Ortadoğu‘dan gelebilecek olası haber akışı olacak.

Gökhan ŞEN

Bloomberg HT Araştırma Müdür Yardımcısı