Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki şiddetin tırmanışıyla, petrol fiyatları 2.5 yılın zirvesine çıktı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yayılan hükümet karşıtı eylemlerin, petrol arzına zarar vereceğinden endişe ediliyor.

Yükselen petrol fiyatlarının küresel büyümeyi tehdit ediyor olabilir. ABD'li ekonomistler, petrol fiyatlarının enflasyon hızlandıracağını düşünüyor. Enflasyonun hızlanması hâlinde, tüketici harcamaları da zarar görecek.

Vadeli petrol kontratları, Nymex'te 100 doların üzerine çıkarak, krizin en kötü zamanı olan 2008'den önceki değerinin üstünde seyretti. Pahalılaşan petrol, benzinden, naylona birçok maliyetin artmasına yol açıyor.

Ekonomisi hızlanmaya başlanmış olan  ABD'de “çift dip” korkuları yeniden canlandı.Öte yandan birçok ekonomist de, petrol fiyatlarının ekonomi için risk oluşturacağına henüz inanmıyor. Ekonomistler, böyle bir risk olabilmesi için petrolün varilinin 120 doların üzerine çıkması gerektiğini belirtiyor.

Petrol fiyatları bu yıl yüzde 7.35 yükselirken, benzin de yüzde 10.67 artış kaydetti. Endişelerin ana kaynağında ise Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olayların petrolde arz kesintisine yol açabileceği riski. Bunun olması durumunda, ikinci bir resesyonun yaşanabileceğine dikkat çekiliyor.

1973'teki petrol ambargosu ve 1979'daki İran devrimi, krizi tetiklemişti.

Bu arada gıda fiyatlarındaki artış da devam ediyor.