Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu'da dinmeyen gerilimle yükselen petrol fiyatları gün boyunca piyasalara yön verirken, İMKB'de sert satışlar gözlendi. Yatırımcılar petrol fiyatlarının gevşemediğine şahit oldukları için petrol fiyatı 100 doları da aşınca hisseye koydukları risk primini artırarak satışa yöneldiler.
 
Petrol fiyatlarının yükselmesi, Türkiye'nin makro dengelerini de iki açıdan olumsuz etkiledi. Biri Türkiye'nin cari açığının önemli bir bölümünü enerji fiyatlarının oluşturması. Diğeri de artan petrol fiyatlarının orta ve uzun vadede enflayonist baskılar oluşturabileceği beklentisi. Cari açığın 2011 yılında yüzde 7'ye yaklaşabilecğei tahminlerinden dolayı bu açığı daha da yukarı çekebilecek bu tip gelişmeler ekstra risk yaratıyor.

Diğer yandan son 3 toplantının ikisinde faizleri indiren Merkez Bankası'nın (MB) politikasının ters şekilde etki etme ihtimalinden dolayı petrol fiyatlarının enflasyonist etkileri piyasalar tarafından yakından izleniyor.

ABD'den gelen olumlu datalarla risk iştahında iyileşme yaşandı

Sabah saatlerinde 100 doları aşan ham petrol fiyatları, ABD seansının yaklaşmasıyla beraber bu seviyenin altına geriledi. ABD'den gelen olumlu dataların etkisiyle de risk iştahında bir miktar iyileşme ve Avrupa Borsalarında kısa vadeli yukarı yönlü tepkiler yaşandı.

Royal Bank of Scotland'ın beklenenden yüksek gelen zararı bankacılık sektörünü gün boyu meşgul etti. Diğer yandan artan petrol fiyatlarının maliyetleri de yukarı çekeceği beklentisiyle hisse senetlerine sabahtan beri satış geldiği gözleniyor.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin de içinde bulunduğu para birimleri grubu dolara karşı yukarıdan işlem görüyor.

2 yıllık gösterge tahvil faizi %8.84'ü denedi

Yurtiçi piyasalarda tahvil faizi % 8.84'ü denedi. Dolar/TL 1.61'in üstüne çıksa da günün devamında 1.60'lı seviyelere dönmeye çalışıyor. Döviz piyasasının tahvil ve borsaya nazaran kısa vadeli de olsa daha kuvvetli olduğu görülüyor.

"Piyasalar, Ortadoğu'daki belirsizliği fiyatlıyor"

Ekspres Yatırım Başekonomisti Güldem Atabay, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, piyasalarda Libya'daki olayların kontrolden çıkması ve bu belirsizlikte petrol fiyatlarının sıçramasının fiyatlandığını söyledi. Atabay, "Petrolün yükselişinin küresel ekonomiye etkisi, ekonominin yavaşlaması, MB'nın faiz artırımlarının erkene çekilip çekilmeyeceği gibi bilinmezlikler panikle birleştiğinde şu anki resimle karşı karşıya kalıyoruz" dedi. Atabay, bundan sonra faiz artışları döneminin başlayacağını da sözlerine ekledi.

ABD hisse piyasasının artıda açılması bir tepki arayan boğalar için moral olmuş durumda. Günün devamında alımların momentumu takip edilecek. Yarın haftanın son işlem günü olması sebebiyle hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların satış gücü de piyasanın radarında olacak.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü