Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in anketine göre Libya'daki çatışmalar ve Ortadoğu'daki tansiyonun ham petrol sevkiyatını sekteye uğratmasıyla  29 ayın en yüksek seviyesindeki petrol fiyatları daha da yükselebilir.

Ankete katılan 40 analistten 23'ü veya yüzde 58'i ham petrol fiyatlarının 4 Mart'a kadar tırmanacağını söyledi. 9 analist fiyatların düşeceğini söylerken, 8 analist de fiyatlarda ufak değişiklik olacağı tahmininde bulundu. Geçen hafta, ankete katılanların yüzde 44'ü vadelilerin artacağını söylemişti.

Barclays Capital'in hazırladığı raporda Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi olan Libya'da günlük üretimin 1 milyon varil kadar düştüğünün belirtilmesiyle ham petrol fiyatları bu hafta New York'ta 100 varilin üstüne çıktı.

Chicago'daki PFGBest'te araştırma yöneticisi olan Phil Flynn de petrol fiyatlarının artmaya devam edeceğini belirtti. BP Plc'nin verilerine göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri 2009 yılında küresel petrol üretiminin yüzde 36'sını karşıladı.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex'te 7.57 dolar veya yüzde 8.4 yükselerek 97.28 dolar oldu. Vadeliler, 16 Ekim 2009'da sonlanan haftadan beri en büyük haftalık kazancına doğru ilerliyor. Vadeliler, geçen yıla göre yüzde 22 yükseldi.