Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1 aydır kapalı olan Kahire Borsası, Libya'daki şiddet ortamının bölgedeki hisselere satış getirdiği dönemde yeniden işlem yapmaya başlıyor. Suudi Arabistan'ın gösterge endeksi Tadawul All Share Endeksi dün petrol fiyatlarındaki yükselişin küresel ekonomi üzerindeki endişeleri artırmasıyla, 6 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Suudi Arabistan Borsası yüzde 5 değer kaybetti. Bloomberg GCC200 endeksi ise, Mısır'daki hisselerin, borsa kapanmadan önceki son işlem günü olan 27 Ocak'tan bu yana yüzde 9 geriledi. Orascom Construction Industries'e ait küresel menkul kıymetler de değer kaybetti.

Mısır borsasının daha önce açılmış olmasının gerektiğini savunan Kahire'deki HC Securities & Investment'in yönetim kurulu başkan yardımcısı Walaa Hazem, "insanların paralarını kilit altına almak hiç de iyi şey değil. Bu durum, bölgedeki kriz ortamaı ve ekonomik yavaşlamanın etkisini derinleştirerek, piyasalar üzerinde satış baskısı yarattı" dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gerilim Bahreyn, Cezayir, Fas, Ürdün, Irak, Yemen ve Umman'a da sıçradı. Borsadaki işlemler durdurulurken, devrik Mısır lideri Mübarek'e yakınlığıyla bilinen EzzSteel gibi şirketler hakkında da soruşturma açıldı. Mısır Maliye Bakanı Samir Radwan, 12 Şubat'ta bölgedeki isyan ortamının, ekonomik büyümeyi yavaşlatarak yüzde 6'dan yüzde 4'e çekebileceğini söyledi.