Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

DENİZLİ (A.A) - 01.03.2011 - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'de asgari ücretin 2 bin dolar civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Büyükekşi, Denizli Tüccarlar ve İşadamları Derneğini (GETİAD) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolar ihracat rakamını yakalamak için çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Büyükekşi, TİM'de bir strateji ofisi kurduklarını ve her yılın sonunda performansın ölçüleceğini belirtti. TİM'in ihracatta 2023 yılı hedefini gerçekleştirmeyi kendisine iş edindiğini belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin 2023 hedeflerini çizerken 500 milyar dolar ihracat son 2 yıla kadar bir slogandı. 500 milyar dolar ihracat yapacağız ama bunun hiçbir altyapısı yok, çalışma yok. Bir slogan şeklinde 500 milyar dolar ihracat hedefi konulmuş. Biz bu konuyu kendimize iş edindik ve yaklaşık 1,5 yıl bir şirket ile işbirliği yaptık. Bu ihracat rakamının gerçekleştirilmesi için 'Türkiye'de neler yapılması, hükümetin neler yapması, sektörlerin neler yapması ve altyapımızda neler yapmamız gerekir' diye bir çalışma yaptık. Bu çalışmamız bitti. Ardından toplam 60 çalıştay oluşturduk. Çalıştayda en önemli konumuzda, 2008 yılı krizinde dünyanın dış ticaret rakamı 16 trilyon dolardı ve aldığımız pay binde 8 idi. 2023 yılında ise kaç pay alacağını bilmemiz için önce senaryo çalışması yapmamız gerekiyordu. Bu çalışmamızda da profesyonel insanlarla, önemli kuruluşlardan faydalandık ve bunlardan 3 sonuç çıktı. İyi, kötü ve orta senaryo ortaya çıktı. Biz orta senaryoyu ele aldık. 2023 yılında dünyadaki dış ticaretin 34,5 trilyon olacağı ve bundan Türkiye'nin yüzde 1,5'luk pay almamız gerektiğini çıkardık. Son 10 yılda artan ihracat rakamlarına bakarak, her yıl yüzde 12 payı artırabilirsek 500 milyar dolar hedefini yakalayabiliriz.''

Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'de, asgari ücretin 2 bin dolar civarında olmasını beklediklerini ifade eden Büyükekşi, 2023 yılında 2 bin dolar asgari ücretle Türk insanının Almanya'nın refah seviyesine ulaşacağını kaydetti.

Denizli'nin ihracatında son 10 yılında güzel gelişmelerin göze çarptığını dile getiren TİM Başkanı Büyükekşi, ''2000 yılında Denizli'nin ihracat rakamı 299 milyon dolarmış, 2010 yılına baktığımızda 2,1 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmiş, ihracatı 6 kat artmış. Bu güzel bir gelişme ama Denizli'nin tekstil ile birlikte ihracatta çeşitlilik göstermesi gerekmektedir'' diye konuştu.

İhracatçılara uyarılarda bulunan Büyükekşi, ''İhracatçının işi spekülasyon yapmak değildir, ihracatçının işi ya kur artarsa ben oradan para kazanırım demek değildir. Bu finansmanı iyi bilen bankacıların işi. İhracatçılar yeni sektörlere yönelmelidir'' dedi.