Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, İran'daki protesto gösterilerinin Ortadoğu'da yayılabileceği ve OPEC'in ikinci büyük petrol üreticisi İran'da arz sıkıntısının doğabileceği endişelerine bağlı olarak, ikinci gün üst üste yükseldi ve varil başına 100 dolar seviyesini aştı.

Petrol vadelileri dün İran'da protestocularla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığı haberleri üzerine yüzde 1 değer kazandı. Bloomberg'in hesaplamalarına göre, İran Şubat ayında günlük 3.7 milyon varil petrol pompaladı. OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan'da hisse senedi gösterge endeksi, bölgedeki protestoların bu ülkeye de sıçrayabileceği endişeleri ile son iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Öte yandan, Libya'da protestocular ile Kaddafi yanlıları arasındaki çatışmalar yeniden başladı.

Melbourne'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'den Mark Pervan, "Olayların gelişme hızı dikkate alındığında, petrolün önümüzdeki haftalarda 10 dolarlık ya da daha fazla bir sıçrama yapma ihtimalini gözardı etmiyoruz. Olayların İran'a sıçrama tehdidi var" dedi.

Nisan vadeli Nymex petrol kontratı New York'ta 1.01 dolar yükselerek varil başına 100.64 dolara kadar yükseldi ve bugün Singapur saati ile 12:24'te varil başına 100.02 dolar seviyesindeydi. Dün kontrat yüzde 2.7 yükselerek varil başına 99.63 dolardan kapandı ve Eylül 2008'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Petrol fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 26 yükselmiş durumda.

Nisan vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 14 sent ya da yüzde 0.1 yükselerek varil başına 115.56 dolara yükseldi. Kontrat dün 3.62 dolar ya da yüzde 3.2 yükselerek varil başına 115.42 dolara çıkmış ve 27 Ağustos 2008'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmişti.