Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası gösterge endeksleri, Ortadoğu'da artan tansiyonun petrol fiyatlarını varil başına 100 doların üzerine taşıması ve bunun da artan enerji maliyetlerinin küresel ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağı endişelerini artırması sonrası son altı ayın en hızlı düşüşlerini gerçekleştirdi.

Cam üreticisi Asahi Glass Co., yüksek petrol fiyatlarının şirketin maliyetlerini artıracağı beklentisi ile yüzde 4.3 değer kaybetti. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., Ortadoğu'daki gerginliğin Libya'dan İran'a sıçrayacağı endişesine bağlı olarak yüzde 2.9 düştü. Düz ekran üreticisi Sharp Corp., Morgan Stanley'in not indirimi sonrası yüzde 4.8 geriledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.4 düşerek günü 10,492.38 puandan tamamladı. Endeks böylelikle dört gün sonra ilk kez düşüş gerçekleştirmiş oldu. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi ise yüzde 2 düşerek 944.07 puana indi. Endeks dahilindeki 33 sanayi grubunun tümü düşüş gösterdi. Her iki endeks de 31 Ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi.

Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'dan Naoki Fujiwara, "Yatırımcılar riskli varlıklardan uzak durmaya çalışıyor ve piyasa beklentisi daha olumsuz hale geliyor" dedi ve "Libya'daki askeri risk artıyor görünüyor. Eğer savaş çıkarsa, petrol ile ilgili faktörler etkilenecek ve kargaşa komşu bölgelere sıçrayabilir" şeklinde görüş bildirdi.