Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

DETROIT (A.A) - 02.03.2011 - ABD'de otomobil satışları Şubat ayında yüzde 27 arttı. Artışta, ekonomik toparlanmanın sürmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Şirket bazında bakıldığında geçen ay General Motors'un (GM) satışları yüzde 49 artış gösterdi.

Geçen hafta 2,2 milyon aracı geri çağırsa da Toyota'nın ABD'de şubat ayı satışları yüzde 42 büyüdü. Toyota, geçen ay ABD'li müşterilerine 141 bin 846 araç sattı. Böylece, şirketin ABD'de piyasasındaki payı geçen yılla kıyaslandığında yüzde 12,8'den yüzde 14,3'e çıktı. Büyük otomobil üreticileri içinde en zayıf satış büyümesi, yüzde 10 ile Ford'un oldu.

Chrysler'in satışları, Ram kamyonetler ve yeni Jeep Grand Cherokee'nin etkisiyle yüzde 13, Nissan'ın yüzde 32 ve Honda'nın yüzde 22 artış gösterdi.

ABD'de otomobil piyasasında yüzde 4,4'lük paya sahip Güney Kore'nin en büyük otomobil üreticisi Hyundai'nin şubat ayı satışları, Sonata sedan ve yeni Elantra'nın etkisiyle, yüzde 28 büyüdü.

Otomobil satışları ABD'de artsa da batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatının 100 doları aşması üreticilerde satışlara darbe vurabileceği endişesi yaratıyor.