Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Ortadoğu'da artan tansiyon nedeniyle yükselen enerji maliyetlerinin ekonomiyi olumsuz etkileyeceği endişelerine bağlı olarak, ikinci gün üst üste düşük seyrediyor. Asya hisseleri aşağıda kapatırken, ABD endeks vadelileri dalgalı bir seyir izliyor.

Otomobil ve madencilik şirketlerinin hisseleri düşüşlere öncülük ediyor. Her iki sektörün endeksi yüzde 2'den daha fazla düşüşler göstermiş durumda. Swiss Reinsurance Co., Yeni Zelanda depreminin maliyetinin 800 milyon doları aşması üzerine yüzde 3 değer kaybetti. İlaç toptancısı Celesio AG hisseleri, DZ Bank AG'nin "sat" tavsiyesi sonrası yüzde 5.1 değer yitirdi. Standard Chartered Plc, yıllık karının % 28 artmasının ardından değer kazandı. ITV Plc, gelirlerinin neredeyse üçe katlanması sonrası prim yaptı.

Stoxx 600 Endeksi, Londra saati ile 09:28'de, yüzde 1.1 düşerek 281.65 puana indi. Endeks, 17 Şubat'ta son 2.5 yılın en yüksek seviyesini gördükten bu yana yüzde 3.3 düştü. Bu düşüş sonucu endeksin bu yılki kazancı % 2.1'e indi. Endeksteki bu düşüş, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki çatışmaların petrol fiyatlarında hızlı bir yükseliş meydana getirmesinden kaynaklandı.

Melbourne'deki IG Markets'ten araştırma analisti Ben Potter, "Piyasada belirsizlik oldukça fazla. Hiç kimse bu jeopolitik karmaşanın ne zaman sona ereceğini bilmiyor. Ayrıca özellikle gelişen piyasalarda enflasyon tehdidi var" dedi.

Nisan vadeli Nymex petrol kontratı, Libya'da protestocular ile Kaddafi yanlıları arasında yeniden çatışma çıkması ve OPEC'in ikinci büyük üreticisi İran'da göstericiler ile polisin çatıştığı yönündeki haberlerin etkisi ile % 1 artarak 100.64 dolara çıktı.

Euro Stoxx 50 Endeksi'ndeki hisselerin düşüşüne karşı korunma maliyetini ölçen VStoxx Endeksi % 7.3 yükselerek 25.56'ya çıktı ve son iki yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.