Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

20 Ekim 2010 günü gördüğü rekor seviye olan 71.766 puandan sonra düşmeye başlayan ancak ardından gelen tepkilerle canlanan İMKB 100 endeksi 2010 yılını 66.004 düzeyinden kapattı.

2011 yılı başladıktan sonra sene içindeki en yüksek seviye olan 69.725’i deneyen endeks ardından gelen satışlarla 200 günlük ortalaması olan 62 binli seviyelere kadar çekilse de buradan gelen teknik alışlarla toparladı ve tekrar 66 binli bölgeye kadar çıktı. Bu noktadan sonra direnci kırılan endeks yavaş yavaş omuz-baş-omuz formasyonu oluşturmaya başladı ve tekrar 62 binli seviyeleri kırarak formasyonu tamamlama çabası içine girdi. Omuz-baş-omuz formasyonu ilk zayıf yükselişi takip eden daha kuvvetli bir yükseliş ve ardından gelen düşüşle fiyatların destklerine çekilmesi ile başlıyor.

Devamında gelen tepki alımlarının cılız kalması yeni küçük bir tepe oluşturuyor ve fiyatlar bu noktadan sonra sürekli düşüyor; ta ki destek olarak da kabul edilen boyun çizgisinin altına marjlı bir şekilde gelene kadar. Buradan sonra yaşanacak düşüş de tepe nokta ile boyun çizgisi arasındaki mesafe olarak teorik bir şekilde kabul görüyor. Bu teorik ölçimin kabul edilmesi halinde endeksin teknik hedefi kabaca 57.500 olarak öne çıkıyor, diğer yandan teknik analizin sihirli küre olmadığı da unutulmaması gereken bir gerçek.

İMKB 100 ENDEKSİ AYI PİYASASINA GİRDİ Mİ ?

Yatırım dünyasının diğer kabul gören bir terimi de ‘Ayı Piyasası’. Buna göre fiyatların düşme eğiliminde olduğu piyasa koşulları ayı piyasası diğer bir deyişle de düşen piyasa olarak adlandırılıyor. Düşen piyasada yukarı yönlü hareketlere sadece tepki olarak bakılıyor. Genel kabul gören görüşe göre gördüğü tepeden % 20 düşen bir varlık Ayı Piyasası’na girmiş oluyor. İMKB 100 endeksi gördüğü tepe olan 71.776 seviyesinden 58.068 düzeyine kadar indi. Bu aradaki düşüş hesaplandığında yaklaşık olarak % 19 bulunuyor. Bu durumda endeks % 1 daha düşmesi halinde düşen piyasaya girmiş kabul edilecek ve bu yönde haberler çıkmaya başlayacak. Endeksin teknik destek seviyesinin 57.500 seviyesine yakın olduğu düşünülürse ironi ortaya çıkıyor. Bileşik endeksin desteğini sağlamlaştıramaması durumunda düşen piyasaya girdiği kabul edilecek. Bu bakımdan 57.500 hem ayıların hem de boğaların savaşı en yoğun yapacakları bölge olarak ortaya çıkabilir.

İMKB 30 endeksi ise gördüğü tepe nokta olan 91.485 puandan % 22.74 düşerek 70.685 düzeyine kadar indi. Bu durumda literatüre göre düşen piyasa olarak kayda geçiyor. Tüm bunları inceledikten sonra madalyonun diğer yüzünü de görmek gerekiyor. Örnek olarak 2009 yılındaki zirveden % 24.10 düşerek ayı piyasasına giren Çin Şanghay Kompozit Endeksi devam eden 4 ayda yaklaşık % 26.54 yükselmişti. Bu durumda düşüşlerin alım fırsatı olarak da kullanılabildiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Gökhan ŞEN

Bloomberg HT Araştırma Müdür Yardımcısı