Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

"Bu gençlikte İŞ var" projesi, işsizlik sorununa öğrencilerin girişimcilik perspektifi ile çözüm üretmeyi amaçlıyor.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ekonominin en can alıcı konusunun istihdam ve işsizlikle mücadele olduğunu belirterek, işsizlik oranının aşağı çekilmesi için izlenecek politikalar kapsamında gençler arasında girişimciliğin geliştirilmesinin kritik önem taşıdığını kaydetti.

Genç nüfusun bu yoğunlukta olduğu bir ülkede işsizlik problemini aşmak için, istihdamı artıracak önlemlerin yanı sıra özellikle nitelikli işgücünü girişimciliğe yönlendirme gereğinin altını çizen Boyner, bu çerçevede gençlerle birlikte ''Bu Gençlikte İŞ Var!'' projesini hazırladıklarını söyledi.

Boyner, ''İşsizlik sorununa karşı, üniversite gençliğinin girişimcilik perspektifi ile çözüm yolları arayacağı proje kapsamında, ODTÜ ve Bilkent öğrencileri çalışma grupları oluşturarak iyi iş fikirlerini proje haline getirerek yarışacaklar. Bu yarışmanın amacı hem öğrencileri girişimciliğe özendirmek, hem de iş fikirlerinin iş dünyasının içinden gelen üyelerimizle sağlamasını yapıp destek vermek'' diye konuştu.

Bu yıl, projeyi ODTÜ ve Bilkent üniversitelerinin öğrencileriyle, bir tür pilot çalışma olarak başlattıklarını belirten Boyner, ''Önümüzdeki yıllarda tekrarlanarak büyümesini arzu ettiğimiz bu projenin ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine diğer üniversitelerine yaygınlaşmasını hedefliyoruz'' dedi.

Boyner sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu proje ile bir yandan farkındalık yaratırken, diğer yandan da işsizlik sorununun çözümü için gençlerle yeni öneriler üretiyor olacağız. 'TÜSİAD Rehberleri' ile projeye önemli bir fark katmayı hedefliyoruz: bu projeye yarışmacı olarak başvuran öğrenci gruplarından ön elemeyi geçenler, fikirlerini birer TÜSİAD üyesi rehberliğinde tartışacak, geliştirecek ve son değerlendirme için hazırlayacaklar.''

8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesinde birçok alanda kadınların temsil oranının düşüklüğüne de işaret eden Boyner, ''TÜSİAD olarak başta eğitim, çalışma hayatı ve siyasette olmak üzere, hayatın her alanında kadınların varlığının ve etkinliğinin artırılması konusuna önem veriyoruz. Proje hazırlık grubumuzdaki öğrenciler arasında kadın-erkek dengesi yaklaşık yarı yarıya'' dedi.

''YUMURTA ATANI, YUMURTA PAZARLAYANA ÇEVİRME GİBİ BİR AMACIMIZ YOK''

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Boyner, istihdamın artması için büyümenin sürekli olması gerektiğini, yapısal hale gelmiş işsizlik sorunu açısından bakıldığında da, işgücü piyasalarındaki vasıf uyumsuzluğu sorununun dikkati çektiğini ifade ederek, ''Eğer yapısal hale gelmiş işsizliğe çözüm istiyorsak, mutlaka üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirmeliyiz'' dedi.

Boyner, ''Bu tür girişimler üniversitelerde yumurta atanları yumurta pazarlayanlara çevirebilir mi'' şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

''Bizim öyle bir amacımız yok. Gençlerin kendilerine ifade etmelerinden yanayız. Ne kadar çok birlikte çalışırsak, ne kadar çok şeyi birlikte yaratırsak ve gençlerin toplumdaki etkinliğini artırırsak Türkiye için o kadar iyi olacak. Gençleri sadece istihdama ya da girişimciliğe hazırlamak değil, sosyal girişimciliğe hazırlamak da çok önemli. Gençlerin örgütlenmelerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini ortaya koyabilecekleri ortamları hazırlayabilmeleri Türkiye için çok önemli. Onun için böyle bir ayrıma cevap vermek istemiyorum.''

BU GENÇLİKTE İŞ VAR

TÜSİAD üyesi ve Proje Koordinatörü Metin Akman da proje hakkında bilgi verdi.

Buna göre, gençlerin istihdam konusundaki farklılığını artırmayı amaçlayan proje, her dönem istihdamla ilgili farklı bir temayı ele alacak. Bu yılın teması da ''istihdam ve teknoloji'' olarak belirlendi.

Her eğitim döneminde tekrarlanacak projeye önümüzdeki dönemlerde yeni üniversitelerin de dahil olması hedefleniyor.

Projeye başvuran gruplardan ön elemeyi geçenler 28 Mart 2011'de belirlenecek, 1 Nisanda ise TÜSİAD üyelerinden gruplara rehberlik yapacak isimler açıklanacak. Öğrenciler, TÜSİAD rehberleri ile birlikte çalışarak başvurularına son halini verecek.

Ödül kazananlar 19 Mayısta duyurulduktan sonra 23-24 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek törenle ödüller sahiplerini bulacak. Proje süresince öğrenciler TÜSİAD üyesi firmalarda staj ve girişimcilik, iş planı geliştirme, patent hakları gibi konularda eğitim imkanına sahip olacak.

Yarışma sonunda verilecek ödüller ise, projenin web sitesi www.bugenclikteisvar.com adresinde yer alan anket sonucunda belirlenecek. Ayrıca öğrenciler de istihdam konusunda kurumlara, siyaset ya da iş dünyasından isimlere ödül verecek.

TÜSİAD'ın projeyi birlikte hazırladığı gençler Görüş dergisinde bir köşeye sahip olmayı, üniversite radyolarında TÜSİAD üyelerinin sohbetlere katılmasını ve bir girişimcilik destekleme merkezi kurulmasını istiyor.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Akman, yarışmaya katılan bütün öğrencilere staj imkanı sağlanabileceği görüşünde olduğunu belirterek, TÜSİAD rehberlerinin belirlenmesi için öğrenci gruplarına kimlerle çalışmak istediklerini, TÜSİAD üyelerine de ilgilerini çeken projeleri sorarak, en doğru eşleştirmeyi yapmaya çalışacaklarını söyledi.

Öğrencilerin Türkiye ve yurtdışındaki girişimcilik merkezlerini inceleyen bir çalışma yürüttüklerini, bu deneyimlerden yola çıkarak kurulacak girişimcilik merkezinin yapısının belirleneceğini kaydeden Akman, sonbahar döneminde 4 yeni üniversiteyi projeye eklemeyi hedeflediklerini söyledi.