Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası bugünkü toplantısında faizleri değiştirmedi ve rekor düşük seviye olan yüzde 1'de bıraktı. Kararda son haftalarda ard arda rekorlar kıran ve 2.5 yılın en yüksek seviyesine tırmanan petrol fiyatlarının etkisi görüldü.

Petrol fiyatlarından kaynaklanan şok, AMB yetkililerini de hem enflasyon konusunda hem de ekonomik büyüme konusunda zorluyor.

Frankfurt'ta buluşan  yetkililer, faiz oranlarını 23. aydır yüzde 1'de tutuyor. AMB'nin faiz kararı, ekonomistlerin birçoğu tarafından bekleniyordu.

Bugün saat 15.30'da bir konuşma yapacak olan AMB Başkanı Jean-Claude Trichet'nin enflasyonla mücadele konusunda sert uyarılar yapması bekleniyor. Ekonomistler, Trichet'nin yılın geri kalanında yapılabilecek olası bir artış için açık kapı bırakacağını düşünüyor.

Amsterdam'daki ABN Amro'nun ekonomistlerinden Nick Kounis, Trichet'nin önceliğinin enflasyon olduğunu belirterek, petrol fiyatlarındaki ciddi artışın, ekonomik toparlanmayı rayından çıkarabileceğini hatırlatarak, "ancak şu anda ilk adım fiyatları kontrol altında tutabilmek" dedi.

Yatırımcılar, geçtiğimiz hafta AMB'nin gerekeni yapacağını söyleyen üyesi Juergen Stark'ın konuşmasının ardından, bankanın faiz artıracağı yönündeki tahminlerini yükseltmişti.

Trichet'nin enflasyon ve borç krizindeki ülkeler için sağlanan teşvikler arasında seyreden dengeyi iyi koruması gerektiği ve bunun zorlu bir yol olduğu ekonomistlerce ifade ediliyor.