Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, ABD'de tarım dışı istihdam artışının Şubat ayında, iyileşen ekonomi ve hava durumunun mevsim normallerinde seyretmesinin etkisi ile, muhtemelen hızlanacağını kaydediyorlar.

Bloomberg News'un 84 ekonomiste dayandırarak yaptığı araştırmanın medyan tahminine göre, ABD'de tarım dışı istihdam, geçen ay, 196,000 arttı. Bu artış, Mayıs ayından bu yanaki en hızlı artışı işaret ediyor. Bu veri, Ocak ayında, kötü hava koşullarının işe almaları yavaşlatmasının da etkisiyle 36,000 artış göstermişti. İşsizlik oranının ise Şubat ayında, yüzde 9'dan yüzde 9.1'e yükselmesi bekleniyor.

Daha büyük çaplı ve süregelen aylık istihdam artışları, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bu hafta Kongre'de yaptığı konuşmayı destekler nitelikte olacak. Zira Bernanke, konuşmasında, istihdam piyasası için, önümüzdeki aylarda, iyimserlik temelleri olduğunu söylemişti. İstihdamdaki büyüme ve bunun sonucu gelirlerde ve güvende görülen artışlar, J.C. Penney Co. ve Macy’s Inc.gibi şirketlerin satışlarındaki iyileşmeye yardımcı oluyor.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'nin New York ofisinden şef finansal ekonomist Chris Rupkey, "İstihdam piyasası önemli bir eşiği atladı ve istihdamda iyi sayıda artış meydana getiriyor" dedi ve "Bu artış kısmen kar yağışı ile ilgili bir sıçrama, ancak burada bazı gerçekler olduğunu düşünüyorum. Toparlanmanın kendi kendini sürdürebilir hale gelmesi için, önümüzdeki aylarda, 200,000 ya da daha fazla istihdam artışı bekliyoruz" dedi.

ABD'de Çalışma Bakanlığı, tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini TSİ 15:30'da açıklayacak. Bloomberg News'un araştırmasına katılan ekonomistlerin istihdam için tahminlerinin 100,000 ile 297,000 artış arasında olduğu görüldü.