Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD'de tarım dışı istihdamın Şubat ayında 192,000 artması ve işsizlik oranının beklenmedik bir şekilde % 8.9'a düşerek Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi sonrası, euro karşısında dalgalı bir seyir izliyor.

Dolar euro karşısında, New York saati ile 09:14'te, yüzde 0.2 geriledikten sonra, euro başına 1.3697 dolardan işlem göryor. Parite dün 1.3669 dolar seviyesindeydi. Parite 8 Kasım'dan bu yana ilk kez 1.40 dolar seviyesini gördü. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 115.43 yen seviyesine çıkarken, ABD doları yen karşısında % 0.2 yükselerek 82.63 yene ulaştı.

Bank of Montreal'in Chicago ofisinden küresel Döviz stratejisti Andrew Busch, "Oldukça güçlü bir istihdam rakamı bekliyorduk. Çünkü havakoşullarından kaynaklanan bir olumsuzluk yoktu" dedi ve "Beklenenden daha iyi bir veri gördük, ancak veriler karışıktı" şeklinde görüş bildirdi.

Japon yeni dolar karşısında, ABD'de iyileşen ekonomi ve mevsim normallerine uygun seyreden hava koşulları ile birlikte, tarım dışı istihdamın artmasına bağlı olarak, beşinci gün üst üste değer kaybetti. Bloomberg'in araştırmasına göre, tarım dışı istihdamın Şubat ayında 196,000 artması bekleniyordu. kamu kuruluşları istihdamının dikkate alınmadığı özel sektör istihdamı Şubat ayında 222,000 artarak 200,000 artış şeklindeki beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Societe Generale SA'nın New York ofisinden şirket döviz satışı direktörü Carl Forcheski, "Gün dolar için pozitif olabilir, çünkü son dönemde doların oldukça fazla zayıf seyrettiğini gördük. Zira euro son iki haftada 1.34 dolardan 1.40 dolara mola vermeksizin yükseldi" dedi.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren IntercontinentalExchange Inc.’in Dolar Endeksi, son iki gün düşüş gösterdikten sonra, bugün fazla bir hareket gerçekleştirmedi.