Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, pamuğun altından hızlı değerlendiğini belirterek, ''Türk hazır giyimciler endişelenmesin. Stoklarımız onları mağdur duruma düşürmeyecek kadar yeterli. Bu süreçte hem tekstilci, hem hazır giyimci, hem de ülke kazanacak'' dedi.

Gülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında başlayan pamuk fiyatlarındaki hızlı artışın, rekor üstüne rekor kırarak devam ettiğini belirterek, pamuğun tarihte ilk defa 5 dolar seviyesine çıktığını, tüm dünyada ham madde ile ilgili bir endişe oluştuğunu söyledi.

Fiyatların bu derece artması üzerine Hindistan, Pakistan ve Özbekistan gibi büyük üreticilerin ülkelerindeki pamuk üreticilerini korumak adına bir takım önlemler aldıklarını anımsatan Gülle, Özbekistan'da devlet, fabrikalara sattığı pamuk miktarını yarı yarıya düşürürken, Hindistan'ın pamuk ihracatını durdurduğunu, Pakistan'da da benzer önlemler alındığını anlattı.

Bu önlemler sonucunda o ülkelerdeki iplik fiyatlarının şu anda Türkiye'den pahalı hale geldiğini kaydeden Gülle, şöyle devam etti:

''Tekstilciler olarak süreci başarıyla yönettik. Türk hazır giyimciler endişelenmesin. Stoklarımız onları mağdur duruma düşürmeyecek kadar yeterli. Pamuk fiyatının aşırı artmasına rağmen iplik fiyatları ülkemizde diğer ülkelere göre daha az arttı. Vergiler ve damping vergisi hariç, Türkiye'de pamuk fiyatı daha ucuz ve bu dönemde hazır giyim üreticilerinin ipliksiz ve kumaşsız kalma sıkıntısı yok.

Fiyatlar konusunda örnek vermek gerekirse, t-shirt, gömlek gibi en çok talep edilen ürünlerde kullanılan 30/1 tipi penye iplik kilo fiyatı Türkiye'de 10,5 ile 11 lira arasındayken, Hindistan ve Uzak Doğu'da bu rakam 7 dolar civarında. Yine biraz daha fantezi kumaşlarda kullanılan 40/1 tipi penye ipliğin kilosu Türkiye'de 11,5 ile 12 lira arasındayken, adı geçen ülkelerde bu fiyat 7,5 dolar civarında.''

İTHİB Başkanı Gülle, bu süreç içerisinde Türk tekstil ham madde üreticileri olarak, ihracatın yanı sıra içerideki hazır giyim firmalarına da satış desteği vereceklerini belirterek, ''Bu aynı zamanda daha katma değerli ürün satılmasına destek vermek olacak. Bu işten hem biz tekstilciler, hem ham maddesiz kalmayacak olan hazır giyimciler hem de katma değerli ürün ihracıyla ülkemiz kazançlı çıkacak. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz'' dedi.

İhracat beklentisi hakkında da bilgi veren Gülle, süreç bu şekilde iyi yönetildiği taktirde Türk tekstil ihracatının yüzde 40, hazır giyim ihracatının da en az yüzde 20 civarında artacağını bildirdi.