Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki tansiyonun yeniden artmasının petrol arzında sıkıntı yaşanacağına dair endişeleri gündeme getirmesiyle petrol fiyatları New York'ta 29 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Libya'da göstericilerle Kaddafi'ye bağlı ordunun çatışmasıyla ham petrol fiyatları yüzde 1.4 yükseldi. Citigroup Onc., Brent tipi petrole dair tahminlerini yükseltirken, üretimde kesintilerin süreceğine dair beklentilerle hedge fonlar ikinci haftada vadeli alımlarını en yüksek seviyeye çıkardı.

Tokyo'daki Newedge'te enerji trader'ı olan Ken Hasegawa, beklentilerin bölgedeki huzursuzluğun süreceği yönünde olduğunu söyleyerek, "Birçok sermaye, özellikle spekülatif sermaye petrol piyasasına girdi. Piyalasar yatışana kadar daha fazla paranın da geldiğini göreceğiz" dedi.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 1.90 dolarlık yükselişle 106.32 dolar olarak 29 Eylül'den bu yana en yüksek gün içi fiyata ulaştı. Kontrat, Singapur'da saat 12:10 itibariyle 106.06 dolardaydı. Vadeliler geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 yükseldi.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün variliyse merkezi Londra'da bulunan ICE Futures Europe'ta 1.22 dolar veya yüzde 1.1 yükselerek 117.19 dolardan işlem gördü. Kontrat, geçtiğimiz hafta yüzde 3.4 yükselmişti.