Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Ocak ayına ait cari fazla, Bloomberg ekonomistlerinin beklentisi dahilinde yüzde 48 daralma kaydetti.

İhracat yüzde 2.9 artarken, ithalat da yüzde 15.9 yükseldi. Çin ve Güney Kore'de kutlanan yeni yıl tatilinin, ülkenin deniz aşırı ihracatında azalmaya sebep oldu.

Japonya'nın ikinci büyük ihracat ortağı olan ABD'deki büyümenin hız kazandığını belirten analistler, cari fazladaki düşüşün geçici olduğunu düşünüyor.

Cari fazlanın, ithalattaki toparlanmayla birlikte yeniden artacağını belirten Tokyo'daki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley'nin üstdüzey ekonomistlerinden Tatsushi Shikano, "Japonya'nın toparlanması küresel büyümeyle desteklenecek" dedi.

Bloomberg ekonomistleri, Japonya'nın 2010'un son ayında ekonomisinin daralmasına sebep olan ihracattaki düşüşün değişeceğini; böylece bu çeyrekte ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının da yeniden sıçrayacağını öngördü.

Japonya'nın önündeki en büyük riskin artan petrol fiyarları olduğunu belirten Shikano, mevcut durumda petrol fiyatlarının henüz ihracata yansımamış olduğunu söyledi.

Japonya Merkez Bankası üyelerinden Tadao Noda, geçtiğimiz hafta merkez bankasının para politikasını değiştirmesi için bir risk faktörü görmediklerini belirtmişti.