Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in Libya'daki petrol kesintisini telafi edeceğine dair spekülasyon ve ABD'de artan stokların ülkedeki talebin düştüğüne işaret etmesiyle petrol fiyatları geriledi.

ABD'de petrol stoklarının Kasım ayından beri en yüksek seviyeye çıktığını gösteren verilerle vadeliler yüzde 0.8 kadar düştü. Angola petrol bakanı yaptığı açıklamada OPEC ülkelerinin fiyatlar ve üretim konusunda acil toplanmadan önce Libya'daki olayların nasıl gelişeceğini izlemeleri gerektiğini söyledi. Kuveyt petrol bakanı, dünkü  açıklamasında petrol üretimi gerekip gerekmediğine dair acil toplantı yapılacağını bildirmişti.

Nisan vadeli ham petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 81 sent düşüşle 104.21 dolar oldu ve Singapur'da saat 2:02 itibariyle 104.44 dolardan işlem gördü. Dün, kontrat 26 Eylül 2008'den beri en yüksek rakam olan 105.44 dolardan 42 sent gerilemişti. Fiyatlar, geçtiğimiz yıla göre yüzde 28 yükseldi.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili Londra merkezli ICE Futures Europe'ta 71 sent ya da yüzde 0.6 düşerek 112.35 dolardan işlem gördü. Kontrat, geçtiğimiz hafta yüzde .4 yükselerek altıncı haftalık artışını gerçekleştirmişti.