Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brent türü ham petrol, Libya'daki kargaşanın sürebileceği ve bunun sonucu Avrupa'ya petrol arzının aksayabileceği endişelerine bağlı olarak, iki günlük düşüşün ardından yükseldi.

Avrupa petrolünün göstergesi olan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, başkent Trablus'un doğu ve batısındaki isyancılara yönelik saldırılarını şiddetlendirmesinin ardından yüzde 1.2 yükseldi. ABD petrolü de New York piyasasında, Enerji Bakanlığı'nın yükseliş göstermesi beklenen petrol stok verisi açıklaması öncesi yüzde 0.2 değer kazandı. Bank of America Merrill Lynch, Brent petrolü için fiyat tahminini yükseltti.

Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisinden petrol analisti Carsten Fritsch, "Libya'daki isyanların diğer ülkelere sıçrayabileceği korkusu henüz bitmedi" dedi ve "Libya'daki şiddetli çatışmalar bitiş yönünde işaret vermiyor bu nedenle, petrol üretiminin yakın zamanda normal seviyelerine döneceği yönünde güven yok" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan teslimatı Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 1.2 yükselerek 114.39 dolara çıktıktan sonra, Londra saati ile 12:50'de, 113.91 dolar seviyesine geldi. Bu kontrat erken saatlerde yüzde 0.8 düşerek varil başına 112.16 dolara inmişti.

Bank of America Merrill Lynch Brent petrolü için fiyat tahminini 36 dolar yükseltti ve fiyatların ikinci çeyrekte kısa bir süreliğine 140 doların üzerine çıkabileceğini kaydetti.

Banka, bugün yayınladığı bilgilendirme notunda, "Daha sıkışık bir piyasayı yansıtmak için, 2011'in ikinci çeyreğinde ortalama Brent petrolü fiyat tahminimizi 86 dolardan 122 dolara yükselttik. Banka, ABD petrolünün göstergesi olan Nymex petrolü için de fiyat tahminini varil başına 87 dolardan 101 dolara çıkardığını duyurdu.