Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Komisyon üyelerinden Axel Weber, dün Londra'da ekonomistlere konuşarak, para politikasının tek tek ülkeler için değil, Euro Bölgesi'nin geneli için olduğunu belirtti. Weber, "üye ülkelerin asimetrik şokları aşabilmesi ve sorunları giderebilmesi için, para politikasından başka politikalara ihtiyaçları olduğunu" söyledi.

Euro Bölgesi ekonomisi genel olarak küresel krizi aşmış gibi görünse de, ülkeler arasındaki büyüme hızları oldukça dengesiz seyrediyor. Almanya hibi ihracatçı ülkelerdeki büyüme oldukça hızlı ilerlerken, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İrlanda hâlen daha bütçe açıkları, yüksek borçlanma maliyetleri ve AMB fonlarına bağımlı bankacılık sistemleriyle uğraşmak zorunda kalıyor.

Kamu finansmanına ilişkin güveni geri getirmek için mali disiplinin gerekli olduğunu savunan Weber, "ülkelere manevra alanı sağlayacak yapısal reformların gerektiğini" belirtti. Weber, finansal sistemlerin direncini artıracak daha iyi düzenlemelere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Axel Weber, bu sebeple Avrupalı liderler için önümüzdeki haftalarda doğru kararlar almanın çok önemli olduğunu vurguladı.