KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya'nın kuzey kıyılarını vuran 8.9 büyüklüğündeki depremin ülke içinde yene olan güvenli liman talebini artırması sonrası, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı.

Japon para birimi dolar karşısında erken saatlerde son 2 haftanın en düşük seviyesine indikten sonra sıçrama gerçekleştirdi. Japonya'nın kuzey kıyılarından 10 metreyi aşan tsunaminin meydana geldiği ve depremin Japon sismik ölçeğinde en yüksek seviye olan 7 şiddetinde meydana geldiği belirtildi. Euro dolar karşısında bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Londra'daki Rabobank International'dan kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley "Yen Japonya iç piyasasından gelen güvenli liman alımlarından dolayı değer kazanıyor olabilir" dedi ve "Yen doğal afetlerden dolayı meydana gelen belirsizliklerden güvenli liman olarak faydalanıyor. Felaketin Japonya'nın kendisinde olmasına karşın, güvenli liman niteliğin tamamiyle yitirmedi" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar kaşısında yüzde 0.9 yükselerek, Londra saati ile 10:24'te, dolar başına 82.23 yene çıktı. Japon para birimi dolar karşısında gün içinde yüzde 1.1 kadar yükseldi ve 22 Şubat'tan bu yana en hızlı çıkışını gösterdi. Yen erken saatlerde dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 22 Şubat'tan bu yana en düşük seviye olan 83.30'a inmişti.Japon para birimi euro karşısında güç kazandı ve % 1.1 yükselerek euro başına 113.18 yene çıktı. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, erken saatlerde yüzde 0.3 yükseldikten sonra, yüzde 0.3 düştü ve 1.3759 dolar ile 2 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Advertisement