KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Çin'de enflasyonun hızlanması ve Japonya'yı vuran çok şiddetli deprem sonrası düşrü. Bu düşüşler, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin haftalık kaybını daha da genişleteceğini işaret ediyor.

Chip üreticisi National Semiconductor Corp., Almanya'daki işlemlerde, üçüncü çeyrek satışlarının analistlerin tahminlerinden düşük çıkması sonrası yüzde 1.6 değer kaybetti. ABD'nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa Inc., metalin fiyatındaki düşüşe paralel bir şekilde gevşedi. Berkshire Hathaway Inc. hisseleri, Avrupalı sigorta şirketlerindei düşüşleri izleyerek değer kaybetti.

Mart vadeli S&P 500 endeks kontratı, Londra saati ile 10:46'da, yüzde 0.4 düşerek 1,284.1 puana indi. ABD hisse senetleri dün, işsizlik başvurularındaki artış, dış ticaret açığındaki genişleme ve Çin'in ihracat büyümesindeki yavaşlamanın etkisi ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. DOw Jones endeks kontratı bugün yüzde 0.5 düşüşle 11,861 puana inerken, Nasdaq-100 vadelisi yüzde 0.4 gerilemeyle 2,271.25 puana düştü.

Paris merkezli fon yöneticisi Ofi Patrimoine'den Jacques Porta, "Japonya'daki hasar çok büyük boyutlu olacak" dedi ve Bu, diğer kötü haberlere ek olma anlamında çok kötü bir haber. Çin'de, hükümetin enflasyonu kontrole altına aldığının teyidini alana dek belirsizlik sürecek" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de enflasyon ve sanayi üretimi verileriŞubat ayında tahminlerin üzerinde çıktı ve bu durum Çin Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmasının enflasyonu kontrol altına alma konusunda başarılı olamadığını işaret ediyor. Çin'de tüketici fiyatları Şubat ayında yıllık % 4.9 yükselirken, iki aylık sanayi üretimi yüzde 14 arttı. Üretici fiyatları ise Şubat ayında yüzde 7.2 sıçrayarak Eylül 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

 

Advertisement