Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi Maliye Bakanları bugün ve yarın bölgenin kurtarma fonunu görüşecek. Ancak bakanlar, Cumartesi gününkü toplantılarında, karar ve beklentilere ilişkin önemli anlaşmazlıkların üzerinden gelmeyi başardı.

Sert tartışmaların ardından, liderler, kurtarma fonunun kapasitesini 300 milyar Euro'dan 500 milyar Euro'ya çıkarma konusunda anlaştı. Liderler aynı zamanda kurtarma fonunu 2013'te de kalıcı bir fona çevirecek.

Bu anlaşmalarla birlikte, önemli sorunların üzerinden gelinmiş olunuyor. Ancak 2 önemli karar, diğerlerinden hem daha yeni hem de çok daha önemli görünüyor.

Birincisi, Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin tahvillerini alması; ikincisi ise kurtarma paketlerinin geri ödeme faizlerinin düşürülmesi Her iki konuda da prensipte anlaşan Avrupalı bakanlar, tahvil alımlarını ise yalnızca birincil piyasada ve hükümetlerden yapacaklarını belirtti. Geri ödeme faizlerinin ise yüzde 5.2'den yüzde 4.2'ye indirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Euro bölgesi liderleri, Kasım ayında 85 milyar Euro'luk kredi paketiyle kurtardıkları İrlanda'ya ise Yunanistan'ın da üzerine çıkarak yüzde 5,8 civarında faiz oranı uygulamıştı.

Seçim kampanyasında bu oranı yeniden müzakereler yoluyla düşürme taahhüdünde bulunan İrlanda'nın yeni başbakanı Enda Kenny, karşı tavize yanaşmayınca Brüksel'den eli boş döndü.

AMB Başkanı Jean-Claude Trichet'nin Fransa ve Almanya Başbakanları'yla yoğun görüşmelerde bulunduğu biliniyor. Bunların yanısıra, Avrupalı liderler Euro Bölgesi için Almanya ve Fransa tarafından öne sürülen rekabet projesini de hayata geçirecek. Böylece kamu borcu/GSYH oranının yüzde 60'ı geçmemesi şartı konulacak.

Almanya başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy başta olmak üzere liderler, borç faizini düşürme karşılığında İrlanda'nın yüzde 12,5 gibi hayli düşük olan kurumsal vergilerini yükseltmesini istedi.

İrlanda, yabancı şirketleri kaçıracağı korkusuyla buna yanaşmayınca faiz oranında indirim alamadı.