Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD New York Borsası hisse senetleri, yatırımcıların Japonya'daki şiddetli depremin getirdiği hasarın dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine verdiği zararı anlamaya çalışmaları ile birlikte düşük açıldı. Bu düşüşler ile birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin son dört işlem gününün üçünde aşağı yönde hareket etmiş oldu.

Exxon Mobil Corp., depremin büyümeye zarar vereceği ve yakıt talebini düşüreceği endişeleri ile petrol fiyatlarında görülen gerileme sonrası yüzde 0.6 geriledi. İşinin önemli bölümünü Asya'da yürüten casino şirketi Las Vegas Sands Corp. hisseleri, Jefferies Group Inc.'in hissenin notunu düşürmesinin ardından % 2.3 değer kaybetti. En bütük mobil telefon chip üreticisi Qualcomm Inc., Oppenheimer & Co.'nun depremin bu sektörü olumsuz etkileyeceğini açıklaması sonrası yüzdee 1.3 düştü.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:32'de, yüzde 0.6 düşerek 1,296.04 puana indi. Endeks geçen hafta % 1.3 gerilemişti. Dow Jones Endeksi ise 65.09 puan ya da yüzde 0.5 düşüşle 11,979.31 puana indi. Nikkei 225 Endeksi bugün Aralık 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve yüzde 6.2 geriledi.

Greenwood'daki Greenwood Capital Associates'ten Walter Todd, "Japonya'daki durumun etkilerine ilişkin kısa vadeli belirsizliğin olduğu bir ortamdayız" dedi ve "ABD ekonomisindeki sinyallerin güçlü olmasından dolayı, düşüşlerin alım fırsatı getirdiğiğini söylemek isterim" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News'un araştırmalarına göre, bu hafta açıklanacak olan ABD New York İmalat Sanayi Endeksi Mart ayında yukarı yönde hızlanabilir ve sanayi üretimi Şubat ayında genişleyebilir.

ABD hisse senetleri geçen hafta, Amerika ve Çin'den gelen ekonomik verilerin küresel ekonomiye yönelik iyimserliğe zarar vermesi sonrası düştü. Bu düşüşler sonucu, S&P 500 Endeksi, 31 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ancak ABD hisseleri, akaryakıt, metal ve sanayi şirketlerinin hisselerine gelen alımların, Japonya depremi nedeniyle küresel piyasalara gelen satışların olumsuz etkisini gidermesi ile birlikte, 11 Mart cuma günü kayıplarının bir kısmını geri aldı.