Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ABD'de işsizlik yardımları başvuruları 12 Mart'ta sonlanan hafta içinde beklenti dahilinde, 16 bin kişi azalarak 385 bin'e geriledi.

Dört haftalık başvuru sayısının ortalaması, Temmuz 2008'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Aynı zamanda işsizlik yardımı alan kişi sayısında düşüş görülürken, daha uzun süreli işsizlik başvurusu yapanların sayısında artış kaydedildi.

İşten çıkarılmaların azalması, işe alımlarının artması ve işsizlik verilerindeki düşüşün hanehalkı harcamalarının yükselmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.

Fed yetkilileri bu hafta yaptıkları açıklamada iş piyasasında ilerlemelerin sürdüğünü belirtmişti.

Bu yılın başından bu yana ilk işsizlik başvurularında düşüşün görüldüğünü hatırlatan Wells Fargo Securities LLC'nin üstdüzey ekonomistlerinden Scott Anderson, bunun yeni işler yaratıldığının da bir işareti olarak algılanabileceğini söyledi.

Ekonomistler bu haftaki işsizlik başvurularının 388 bine gerileyeceği öngörüsünde bulunmuştu. Tahminler 375 bin ve 400 bin kişi arasında değişti.

Çalışma Bakanlığı'nın daha az uçucu olan dört haftalık hareketli ortalamasına göre ise işsizlik başvuruları 383,250 kişiden 386,250'ye geriledi.