Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda'nın tüm G-7 ülkelerinin Borsalarının açılışıyla birlikte Yen satışı yapacağını duyurmasının ardından ilk Japonya harekete geçti ve Yen 16 önemli para biriminin hepsi karşısında değer kaybetti. G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları 11 Mart'taki depremin ardından, olumsuz etkilerin giderilmesi için "ne gerekirse yapılacağını" söyledi. Avustralya ve Yeni Zelanda Dolarları da Japon hisselerindeki rallinin risk iştahını açması üzerine prim yaptı.

G-7 açıklamasının herkesin beklentisini karşıladığını söyleyen Tokyo'daki Okasan Securities Co.'nun tahvil ve Döviz aracısı Tsutomu Soma, depremin yüzyıla damgasını vuracağını, bu sebeple diğer ülkelerin işbirliği ve yardımlarının önemli olduğunu belirterek, Yen'in dolar karşısında 83'e gerilemesi gerektiğini ifade etti.

Yen, Dolar karşısında dün 78.89'dan bugün yüzde 3.6'lık kayıpla 81.71 seviyesine geri çekildi. Japon Yeni dün 76.25 düzeyinden 2. Dünya Savaşı sonrasının rekorunu kırmıştı.

Yen, Euro karşısında da değer kaybetti ve 110.61'den 115.01'e düştü. Euro/Dolar paritesi ise 1.4021'den 1.4074'e yükseldi.

Dolar/Yen paritesi için 1 aylık dolaylı volatilite yüzde 16 düşüşle 14.25'e geriledi. Volatilite dün yüzde 19 artış kaydetmişti. Depremin hemen öncesi olan 10 Mart'ta ise volatilite 8.50 seviyesinde seyrediyordu. Dolaylı volatilite beklenen fiyat dalgalanmalarını göstermesi sebebiyle opsiyon fiyatları için temel bir gösterge kabul ediliyor.