Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2 yıllık Japon hazine tahvilleri ile Almanya'nınkiler arasındaki faiz farkı bugün neredeyse ikiye katlandı ve 134 baz puana çıktı. Faiz farkı 2010'un sonunda 68.4 baz puanda seyrediyordu.

3 Mart'ta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin AMB'nin Nisan ayıyla birlikte fiyatları kontrol altına almak üzere faiz artırabileceğini söylemesinin ardından Almanya ve Japonya'daki hazine tahvillerinin faizleri arasındaki fark 154 baz puanla 2 yılın en yüksek seviyesine yükselmişti.

AMB'nin önümüzdeki ay ve bu yıl içinde 2 kez daha faiz artırımına gitmesinin büyük bir olasılık taşıdığını belirten Tokyo'daki Totan Research Co.'nun baş piyasa ekonomistlerinden Izuru Kato, "Japonya ve Avrupa'daki hazine tahvilleri arasındaki faiz farkının 2007 ve 2008'deki seviyelere kademeleri olarak ulaştığını görebiliriz" dedi. 2007-2008 yıllarında tahvil faizi farkı 300 baz puana çıkmıştı.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Tokyo'nun kuzeyindeki nükleer tehditi azaltmaya çalışırken, merkez bankası da yatırımcıların güvenini kazanmak ve finans piyasalarında istikrarı korumak amacıyla piyasalara likidite enjekte ediyor.

Japonya'nın 5 yıllık risk primi (CDS), Fukuşima'daki Dai-İchi nükleer santralinde yaşanan radyasyon sızıntısının etkisiyle dün 130 baz puana yükseldi.