Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri, G-7 ülkelerinin yene ortak müdahale kararı almasının, 11 Mart depreminin ardından Japonya'nın resesyona gireceği endişelerini azaltması sonrası yükseldi. Asya hisse senetleri de alış ağırlıklıydı.

BHP Billiton Ltd., metal fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 1.2 değer kazandı. Petrol hizmetleri şirketi CGGVeritas hisseleri yüzde 3.3 yükselirken, İsveçli enerji arama şirketi Lundin Petroleum AB hisseleri yüzde 2.9 arttı. Her iki hisse de petrol fiyatlarındaki yükselişten olumlu etkilendi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:34'te, yüzde 0.6 yükselerek 268.69 puana çıktı. Endeks, Japonya'daki deprem ve bunun sonucu meydana gelen tsunami nedeniyle Fukişhama nükleer santralinde radyoaktif sızıntı meydana gelmesinin ardından, haftayı yüzde 2.4'lük kayıpla kapamaya hazırlanıyor.

Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, her G-7 üyesi ülkenin, piyasaları açıldığında yen satışı yoluyla piyasaya müdahale edeceğini söyledi. Güçlü yen, ülkenin ihracatını olumsuz etkileyerek, savaş sonrası yaşanan en büyük krizden ekonominin toparlanmasını güçleştiriyor.

Japonya'da tsunamiden zarar gören reaktörlerden birine elektrik enerjisinin yeniden sağlanabileceği ve bunun da erime ve daha fazla radyasyon sızıntısını önleyebileceği belirtiliyor.

Melbourne'de IG Markets'in kurumsal traderı Chris Weston, "Japonya'da nükleer krizin azalacağı yönünde bazı işaretler ve G-7 ülkelerinin Japonya ekonomisine destek sağlaması , haftasonu tatiline girmek üzere olan hisse senedi piyasalarına bir ölçüye kadar istikrar getirdi" dedi.